În Caraș-Severin, județ pe care procurorii DNA și DIICOT din structurile centrale l-au botezat „Mica Sicilie”, lucrurile au luat-o atât de mult razna încât o mulțime dintre candidații pentru alegerile locale din 5 iunie au deja dosare penale, sunt trimiși în judecată sau, chiar mai grav, au fost condamnați definitiv pentru diferite infracțiuni. Alții au fost declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate sau apar în afaceri dubioase care, inevitabil, vor face obiectul anchetelor organelor de cercetare penală. Mai toate partidele vorbesc despre criterii de integritate, despre oameni noi, despre un altfel de politică, în folosul cetățeanului, dar realitatea este cu totul alta!
La Reșița, afaceri cu statul!
Municipiul Reșița și-a trimis ultimii doi primari în spatele gratiilor, pe liberalul Liviu Spătaru și social-democratul Mihai Stepanescu. Ambii pentru fapte de corupție. Fotoliul de edil-șef îl râvnesc din 5 iunie încolo și trei candidați care deja s-au întâlnit cu legea penală, ale căror nume apar în dosare cu mare greutate sau ale căror afaceri dubioase au intrat în atenția instituțiilor statului.
Independentul Laurențiu Bora s-a ales cu dosar penal chiar în timpul campaniei electorale, el fiind obligat să-și prezinte ideile și programul electoral dintr-o postură neobișnuită pentru un candidat: aceea de arestat la domiciliu. Omul de afaceri e acuzat de comiterea infracțiunilor de ultraj și furt, după ce trei inspectori antifraudă care doreau să-i închidă restaurantul ar fi fost amenințați și agresați, unul dintre ei alegându-se chiar cu o tăietură la degetul mâinii stângi. O tăietură superficială de cuțit!
Ioan Crina, actualul viceprimar cu atribuții de primar al Reșiței după arestarea și trimiterea în judecată a colegului de partid, Mihai Stepanescu, candidează din partea PSD. Dacă lucrările pe care firma sa le execută în municipiu, prin subcontractări, nu i-au adus, cel puțin deocamdată, niciun fel de probleme, iar dosarul în care a fost cercetat pentru abuz în serviciu a fost finalizat prin clasarea cauzei, într-un rechizitoriu întocmit de DIICOT pe numele altui constructor din oraș apar și lucruri deosebit de grave la adresa candidatului PSD. „Referitor la livrările către SC Speed Prod SRL (n.r. – firmă în care Crina e acționar majoritar cu 80 la sută), în valoare totală de 296.553 lei, acestea au provenit de la SC Eurocar Impex SRL, iar la data de 14.02.2012, SC Speed Prod SRL a achitat furnizorului SC Dnamac Construct SRL, prin virament bancar, suma de 296.544 lei, sumă care a fost retrasă în totalitate de inculpatul Harbuzaru George Adrian. Practic, în acest mod inculpatul Armaşu Paul Valentin a pus la dispoziţia lui Crina Ioan, asociat şi administrator al SC Speed Prod SRL, facturi fictive prin care acesta a mărit artificial cheltuielile înregistrate în contabilitate şi a justificat emiterea de facturi către beneficiarii lucrărilor executate de această societate, în schimbul ajutorului pe care acesta i l-a asigurat în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Reşiţa şi apoi în calitate de viceprimar al municipiului Reşiţa. Din conţinutul convorbirilor telefonice interceptate în mod autorizat rezultă de asemenea şi faptul că au existat şi înţelegeri între Crina Ioan şi inculpatul Armaşu Paul Valentin, în sensul stabilirii câştigătorului licitaţiilor la care participau împreună, în schimbul subcontractării unor lucrări, în funcţie de interesul de moment al fiecăruia”, a reținut procurorul de caz în rechizitoriu. Crina amenință că îl dă pe procurorul respectiv în judecată, că nu ar fi nimic adevărat și îi asigură pe reșițeni de continuitate. Documentele dovedesc însă anumite relații cu firma care apare în rechizitoriul DIICOT.
Lucian Ionescu, candidatul PNȚCD pentru funcția de primar al Reșiței, a dat de mai multe ori cu subsemnatul la DNA în calitate de martor, el fiind angajat al Direcției de Patrimoniu din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, instituție care trimite oameni în pușcărie pe bandă rulantă. Acum însă, firma de curățenie înregistrată pe numele mamei sale, femeie de serviciu la Prefectura Caraș-Severin, apare într-un raport al Curții de Conturi. E vorba despre plăți pentru servicii fără documente justificative care să confirme efectuarea lor. Servicii prestate tocmai pentru instituția în care lucrează candidatul PNȚCD și imobile aflate în administrarea acesteia! Pe bani foarte mulți, de care s-ar fi bucurat și alții!
Campanie sub control judiciar
La Caransebeș, celălalt municipiu al județului, candidează la funcția de primar un urmărit penal acuzat de lucruri deosebit de grave în dosarul de crimă organizată privind devalizarea stațiunii Băile Herculane. PSD-istul Ilie Iova, plecat recent de la PNL, e acuzat de procurorii DIICOT că, în perioada ianuarie 2008- iunie 2008, a constituit alături de Iosif Armaș un grup infracțional organizat, fiind omul de încredere al acestuia în scopul comiterii mai multor infracțiuni de delapidare, spălare de bani, înșelăciune și abuz în serviciu. Chiar dacă prezența sa efectivă în gruparea infracţională a fost relativ una scurtă, activitatea sa infracțională e apreciată de procurori ca fiind una substanțială. „Fapta inculpatului Iova, care a permis, profitând de calitatea de Director executiv, contractarea unor împrumuturi în numele SC HERCULES SA, în condiții dezavantajoase, cu termen scurt de rambursare, garantate cu bunurile societății, care ulterior au dus la executarea silită a imobilelor – situația împrumuturilor acordate pe termen de 30-60 de zile, fără dobândă și cu posibilitatea executării de îndată, întrunește în drept elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu. Fapta prin care a contractat el însuși, în numele firmei, împrumuturi în condiții dezavantajoase pentru societate, contracte care au dus la crearea unor titluri executorii, iar în urma executărilor acestora s-au scos șase bunuri din patrimoniul SC HERCULES SA, întrunește în drept elementele constitutive ale infracțiunii de delapidare. Fapta inculpatului Iova, care în 2008 a contribuit la transferul unor sume de bani, cunoscând originea ilicită a acestor sume de bani, respectiv faptul că provin din încheierea unor contracte fictive, sume de bani însușite de membrii grupului prin plata drepturilor salariale, în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite a acestor bunuri, întrunește în fapt elementele constitutive ale infracțiunii de complicitate la infracțiunea de spălare a banilor. Faptele reținute în sarcina inculpatului Ilie Iova se află în concurs real de infracțiuni”, au stabilit organele de cercetare penală.
Achiziții suspecte, anchetate după patru ani
Oravița, oraș care se mândrește cu cea mai veche linie ferată montană din România și cu prima farmacie, se poate întoarce la trecut și din punctul de vedere al administrației publice. Și asta, pentru că fostul primar, din mandatul 2008-2012, candidează din nou, sub sigla PNL. Ion Goga apare într-o amplă anchetă privind achiziții publice mult supraevaluate, făcute pe vremea când era primarul orașului. Mai exact, cu puțin timp înainte de alegerile de acum patru ani. Pentru cele 50 de băncuţe şi două copertine la băncile de rezerve de la stadionul de fotbal s-au cheltuit atunci peste 1,2 miliarde de lei vechi. Ancheta e încă în desfășurare!
Incompatibili sau nu?!
La Oțelu Roșu își mai dorește un mandat de primar social-democratul Luca Mălăiescu. ANI spune însă că acesta „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 26 iunie 2012, întrucât deține, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator al unei societăți comerciale”. Mălăiescu a respins acuzația, instanțele de judecată urmând să decidă dacă mai are voie în fotoliul de edil-șef sau nu.
Situația de la Oțelu Roșu e asemănătoare și la Anina. Actualul primar, Gheorghe Românu, candidează pentru al doilea mandat, din partea PNL, însă și el are ceva probleme cu ANI. „S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 – 03 iulie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru în Consiliul de Administrație al Liceului «Mathias Hammer» Anina”, au explicat inspectorii de integritate. Și în acest caz instanța va da verdictul final.
S-a reabilitat la Grădina Zoologică!
La Moldova Nouă, candidează pentru un loc în Consiliul Local Cătălin Bîcleșanu, al doilea pe lista PMP. ANI a constatat că, în perioada 25 septembrie 2009 – 06 aprilie 2012, acesta a ocupat funcția de director coordonator la Casa de Pensii, a fost consilier în cadrul aceleiași instituții, dar și consilier local la Moldova Nouă. Mai mult decât atât, acesta a fost implicat într-un caz de corupție la Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Atitudinea sinceră adoptată în fața procurorilor l-a ajutat pe Bîcleșanu să evite trimiterea în judecată. În schimb, a fost nevoit să presteze muncă neremunerată în folosul comunității timp de 60 de zile, la Primăria Reșița, mai exact, la Grădina Zoologică! Față de Bîcleșanu începuse urmărirea penală pentru complicitate la dare de mită, dar s-a ținut cont de art. 7 din Codul Penal, care spune că „în cazurile și condițiile prevăzute expres de lege, procurorul poate renunța la exercitarea acțiunii penale dacă, în raport de elementele concrete ale cauzei, nu există un interes public în realizarea obiectului acesteia”.
A deturnat fonduri europene!
Ioan Borduz a schimbat în această primăvară partidul, a trecut de la PNL la PSD și astfel poate candida pentru încă un mandat de primar al comunei Fîrliug. În ciuda faptului că a fost condamnat definitiv, pentru deturnare de fonduri europene, la o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 6 ani şi plata unei amenzi penale de 20.000 de lei.
Prea beat ca să realizeze ce a făcut!
Partidul Verde nu lipsește din această listă. La Luncavița s-a înscris din partea „verzilor” pentru alegerile din 5 iunie, la funcția de primar, Nicolae Trebuian. Acesta se regăsește și pe lista cu propuneri pentru Consiliul Județean. Nu e deloc deranjat de dosarul penal întocmit pe numele său după grozăvia de care a fost în stare în prima zi de Paști. S-a îmbătat criță și, după ce a semănat teroare pe Drumul European 70, la volanul unui jeep înmatriculat în Anglia, a băgat doi tineri în spital. În stare gravă! A fugit de la fața locului și nu recunoaște nimic. „Autoturismul condus de acesta nu a oprit la locul accidentului, continuându-și deplasarea până la DN 6, intersecție cu DC 24 Feneș, unde a fost oprit de organele de poliție. A fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind transportat la spital în vederea recoltării probelor biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei”, a explicat Cecilia Dăneț, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducere sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție, dar și Campania electorală merge mai departe. „Campania lui merge mai departe, el neavând nicio interdicție de a fi ales sau de a candida pe listele vreunui partid la alegerile locale!”, a explicat Cosmin Bolosin, avocatul său.
Primar, din tată-n fiu!
Pentru Primăria comunei Zorlențu Mare, PNL mizează pe Marius Ișfan, fiul fostului edil, Viorel Ișfan. Acesta din urmă a primit un an și trei luni închisoare cu suspendare sub supraveghere într-un dosar în care a fost acuzat de conflict de interese şi alte fapte de corupţie ori asimilate acestora. Beneficiar a fost și fiul său, Marius, care vrea ca borcanul cu miere să rămână în familie.
Familia Radovancovici, stăpână pe Primăria Pojejena
La Pojejena lucrurile seamănă destul de mult. Fostul primar, Omer Radovancovici, supranumit „Prințul Clisurii Dunării”, a ieșit săptămâna aceasta din pușcărie. A stat acolo cinci ani pentru constituire de grup infracțional și contrabandă cu țigări. În 2012 a lăsat-o însă în locul său pe soția sa, Mira Radovancovici. Nici ea nu a putut rezista tentațiilor, susțin procurorii. „S-a început urmărirea penală faţă de Radovancovici Mira privind fapte prevăzute de art.13 ind.2 din Legea 78/2000, abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cât şi instigare la fals intelectual”, informează Ministerul Public. Mira Radovancovici e candidatul PSD pentru încă un mandat de primar la Pojejena.
Au fraudat fondurile APIA, dar nu se lasă de primărie!
Ion Moșoarcă a fost edil-șef al comunei Grădinari. După ce a petrecut un an în pușcărie pentru deturnarea fondurilor APIA, s-ar mulțumi acum și cu un mandat de consilier în aceeași comună. Sub umbrela PSD! Pentru aceleași infracțiuni, Viorel Roșca, primar în comuna Brebu, a primit un an și șase luni închisoare cu suspendare. Acum e din nou pe lista social-democraților și le cere oamenilor din comună votul pentru încă patru ani în fotoliul de primar.
Cu dedicație pentru frate!
Primarul comunei Copăcele, Ion Ilie Hîrțauca, a fost trimis săptămâna trecută în judecată, fiind acuzat de săvârşirea în concurs real a infracţiunilor de conflict de interese în formă continuată şi fals intelectual, dar asta nu îl oprește să candideze pentru încă un mandat. E acuzat că i-ar fi vândut la preț de nimic o clădire propriului frate, dar pentru atâta lucru… ar fi culmea să renunțe la primărie!
Primarul bătăuș mai vrea o rundă!
Petru Lorinț e primarul care dă cu pumnul. La propriu! Edilul-șef al comunei Domașnea, pe care Ion Mocioalcă l-a racolat în PSD odată cu ordonanța traseismului politic, e judecat pentru comiterea infracțiunii de loviri și alte violențe, după ce a băgat un consătean în spital. Dosarul e pe rolul instanțelor, dar Lorinț e ocupat cu campania electorală. Mai vrea patru ani în fruntea comunei pe care o conduce dictatorial.
Banii nu sunt o problemă la Lăpușnicel!
Iliuţă Canea, fiul fostului edil-şef al comunei Lăpuşnicel, care a fost nevoit să renunțe la primărie din cauza unui conflict de interese descoperit de ANI, vrea să ducă mai departe tradiția familiei. Candidează din partea PMP la funcția de primar. Asta, după ce a petrecut o vreme în arest preventiv pentru evaziune fiscală în industria lemnului. Cu cătușe la mâini, Canea jr. anunța că vrea să achite prejudiciul, de 6 milioane de lei, aproape 1,5 milioane de euro, numai să fie iertat de arestul preventiv!
Corupție la Muntele Mic
Fostul viceprimar și apoi primar al comunei Zăvoi, Ion Scorobete, e condamnat definitiv într-un dosar de corupție la doi ani de închisoare cu suspendare. PSD-ul l-a pus acum pe lista cu propuneri pentru Consiliul Județean. În același dosar, fostul primar PSD, Antonie Bunei, a avut de executat șase ani de pușcărie, pedeapsa sa fiind aplicată pentru infracțiunile de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă. Totul a fost dat în vileag de omul de afaceri timișorean Romeo Dunca. Acestuia i s-au cerut la acea vreme 50.000 de euro pentru aprobarea unui proiect montan pe Muntele Mic.
Șpagă în acțiuni
Același Romeo Dunca a vorbit recent și despre o altă șpagă ce i-ar fi fost pretinsă pentru realizarea acelui proiect. O șpagă în acțiuni la firma care urma să dezvolte proiectul, ce i-ar fi fost cerută de președintele PSD Caraș-Severin, Ion Mocioalcă, propunerea social-democraților pentru șefia Consiliului Județean Caraș-Severin. „Domnul Mocioalcă m-a chemat la dânsul să-i explic proiectul. Era în măsură să mă sprijine pentru că primarul de la Turnu Ruieni era primar PSD. Mi-a spus: «Romeo, hai să vedem ce putem face pentru tine ca să faci acest proiect pe munte. Da, eu te ajut, o să te ajute primarul de la Turnu Ruieni». Dar mi-a pus o condiție: să-i dau o parte din părțile sociale ale firmei care dezvoltă acest proiect, să i le dau lui. Nu direct, ca să nu se afle, ci o să-mi dea un om de încredere, unul Bejeriță, să mă asociez cu el! Să devin asociat cu Bejeriță și el mă ajută să semneze și primarul de la Turnu Ruieni, că o să primesc și fonduri… Să fie și el acolo acționar!”, a dezvăluit Romeo Dunca. Ion Mocioalcă mai are și alte necazuri. Acesta a deschis proces împotriva sentinței ANI, agenție care l-a declarat incompatibil, după ce și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar.
Și țărăniștii au condamnații lor!
PNȚCD-ul iese în aceste alegeri și cu un candidat penal dovedit, nu doar cu candidatul la Primăria Reșița, care apare indirect într-un raport al Curții de Conturi. E propunerea țărăniștilor pentru Consiliul Județean, Dorin Militaru! Trei instanţe, Tribunalul Caraş-Severin, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, l-au găsit vinovat pe fostul comandant al Centrului Militar Judeţean Caraş-Severin pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. A făcut doi ani de pușcărie, iar acum a intrat în politică și râvnește măcar la o poziție de consilier județean.