Fostele mine țin blocate investițiile. Negocieri dure pentru preluarea lor!

Pe lângă faptul că sunt conservate în bătaie de joc și nu vor mai putea fi repornite vreodată, fostele mine țin în loc dezvoltarea orașului. În acest sens, edilul-șef Gheorghe Românu a demarat negocieri cu proprietarii pentru a putea prelua o parte din terenuri și din hale.

Cu fiecare prilej, administrația locală din Anina se plânge de faptul că dezvoltarea orașului are de suferit, pe de o parte, din cauza fostelor mine care sunt în stadiul de lichidare pentru recuperarea datoriilor, iar, pe de altă parte, din cauza parcurilor naționale care ocupă o mare parte din suprafața localității. „Suntem în negocieri să luăm înapoi terenurile și halele pentru că orașul este amplasat în așa fel încât nu avem ce să le oferim potențialilor investitori. 78 la sută din suprafață se întinde pe parcuri naționale, iar 22 la sută sunt libere pentru investiții. Pe suprafața cuprinsă în parc suntem obligați să ne adaptăm la ceea ce își doresc administratorii, dar interesul nostru este să creăm infrastructura adecvată. Avem probleme cu lichidatorii de la mine, iar situația socială a orașului este grea, a precizat primarul Gheorghe Românu.

Până acum, la nivelul orașului Anina s-a urmărit dezvoltarea infrastructurii locale, a turismului și oferirea de sprijin și facilități investitorilor pentru crearea de locuri de muncă, dar chiar și așa, situația nu s-a îmbunătățit. În ceea ce privește dezvoltarea locală, s-a avut în vedere în primul rând finalizarea proiectelor privind reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare a oraşului, lucrare care va fi urmată de reabilitarea străzilor şi a drumurilor de acces către cartiere şi obiective turistice.

Turismul, prioritate!

„Pentru dezvoltarea turismului, oraşul Anina va pune la dispoziţie terenuri pentru construcţia de pensiuni şi se va implica direct în dezvoltarea obiectivelor turistice din oraş. Se are în vedere amenajarea unui muzeu al mineritului, a unui muzeu paleontologic, a unei mocăniţe pe traseul Crivina – Valea Minişului și nu în ultimul rând realizarea unor proiecte privind mărirea gradului de accesibilitate a turiştilor în parcurile naţionale, reactivarea şi dezvoltarea fostelor staţiuni Marghitaş şi Sommerfrische, reintroducerea în circuit a taberelor şcolare de la Valea Minişului şi Cereşnaia. De asemenea, se doreşte realizarea de trasee turistice şi amenajarea de utilităţi pentru practicarea diferitelor sporturi extreme, introducerea în circuitul turistic a unor peşteri şi lacuri”, a declarat edilul-șef pentru Express de Banat.

În vederea creării de locuri de muncă, administrația locală are în vedere să ofere sprijin şi facilităţi investitorilor în orice domeniu. Prioritară este și dezvoltarea unor instalaţii de producere a energiei verzi (eoliană, fotovoltaică, biomasă), precum şi dezvoltarea industriei turistice şi a serviciilor aferente.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/