Cinci din cele șapte cinematografe preluate de Primăria Timișoara de la RADEF vor fi reabilitate până în 2023, anul în care orașul de pe Bega va fi Capitală Europeană a Culturii, dă asigurări viceprimarul Ruben Lațcău.
Primăria Timișoara a preluat în 2017 de la RADEF șapte foste cinematografe – Dacia, Timiș, Victoria, Arta, Unirea, Fratelia şi Freidorf. Toate ar urma să fie incluse în circuitul cultural al orașului.
În octombrie anul trecut, autoritățile locale anunțau că fostul cinematograf Victoria din Piața Bălcescu va fi primul dintre cele preluate de administrație care va intra efectiv în reabilitare. Lucrările în valoare de 7 milioane de lei au rolul de a-l transforma într-un centru cultural în 12 luni. Construit în 1976, fostul cinema Victoria ar urma să aibă o sală de spectacole cu 200 de locuri, nu doar pentru proiecții cinematografice, ci și pentru alte tipuri de evenimente, cu o scenă extensibilă. Spațiul este gândit și cu o zonă expozițională și o cafenea. Va fi gata până în 2023, dau asigurări autoritățile locale.
În privința fostului cinematograf din Freidorf, reabilitarea acestuia a fost selectată la finanțare la începutul acestui an. Acesta va fi transformat în centru cultural și educațional.
„În următoarele săptămâni vom depune proiectul pentru finanțare. Practic acel cinematograf va fi transformat într-un centru cultural Freidorf.”, a spus viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.
Proiectul are o valoare de peste 2,3 milioane de lei, iar în cadrul acestui viitor centru vor avea loc evenimente culturale. Imobilul va găzdui și un centru de zi pentru persoanele cu adicții, care vor beneficia de serviciu social, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Timișoara.
Cinema Studio va fi transformat în Cinematograful de Artă al Timișoarei, iar Timiș va deveni un spațiu multifuncțional, cu sală de concerte, de film și scenă de teatru.
„La cinematograful Timiș am primit proiectul tehnic de la proiectant, iar acesta a depus proiectul pentru obținerea autorizației de construcție și pregătim documentația pentru demararea licitației de execuție. Cel mai probabil până în vară vom avea semnat contractul de execuție și pentru acest cinematograf. Cu cinematografele Victoria și Dacia suntem în execuție. La cinema Unirea, primăria a dat comandă pentru documentația tehnică. Este un contract care a fost semnat anul trecut.”, a mai spus Lațcău.
În cazul altor două foste cinematografe – Fratelia și Arta – există încă probleme juridice care împiedică demararea unor demersuri de reabilitare.
„Există un proces pentru o retrocedare și există un litigiu pentru acest cinema și până când nu va fi rezolvat nu putem să dăm drumul la proiect mai departe. Așteptăm să se rezolve acest litigiu. Iar Cinema Arta a fost dat Teatrului Maghiar pentru a face acolo o nouă sală pentru ei. Știam că vor primi finanțare de la Guvernul Ungariei, dar încă nu a venit și au nevoie de o soluție pentru acest cinema. Va trebui să găsim o soluție pentru a-l debloca, să găsim finanțare.”, a explicat viceprimarul.
În concluzie, Ruben Lațcău a spus că, pe lângă cinema Victoria, în 2023, anul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, ar mai putea fi gata reabilitate cinematografele Dacia, Studio, Freidorf și Timiș,
„Din cele șapte pe care le avem, cred că cinci vor fi finalizate în sau până în 2023. Unele dintre ele vor fi dedicate eminamente cinemaurilor sau proiecțiilor de filme, cum va fi Studio. Altele vor avea funcțiuni multiple. Condiția pusă de RADEF când a dat cinematografele înapoi a fost ca săptămânal să existe o proiecție de film la aceste cinematografe și indiferent de rolul lor – centru comunitar, centru comunitar mixt, acest lucru se va întâmpla la toate.”, a spus Ruben Lațcău.
Primul cinematograf pus în funcțiune la Timișoara, în 1908, a fost cel din Cetate, în locul căruia s-a construit, în 1929, noul cinema Capitol care găzduiește astăzi Filarmonica Banatul.