Fost președinte de Consiliu Județean, condamnat pentru finanțarea unei echipe de fotbal

Trei ani de închisoare cu suspendare pentru un fost președinte de Consiliu Județean, cercetat într-un dosar de abuz în serviciu după ce a aprobat și dispus plata sumei de 9.950.000 de lei din bugetul județean către o echipă de fotbal.

Constantin Ostaficiuc, fost președinte al Consiliului Județean Timiș, a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Timișoara la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul finanțării echipei de fotbal Poli Timișoara, în perioada în care era condusă de Marian Iancu, transmite corespondentul Mediafax.

Astfel, Constantin Ostaficiuc, fost președinte al CJ Timiș, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și i-a fost interzis dreptul de a ocupa funcții publice timp de doi ani după executarea pedepsei. El trebuie să plătească, alături de ceilalți inculpați, și 9.950.000 lei drept despăgubiri către Consiliul Județean Timiș. În primă instanță, Tribunalul Timiș l-a condamnat pe Constantin Ostaficiuc la patru ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, în formă continuă.

Aceeași pedeapsă au primit-o miercuri și Petrișor Nădăștean, fost secretar al CJ Timiș, Răzvan Hrenoschi și Dan Cionvică, foști directori în cadrul CJ Timiș, Gheorghe Chivorchian, fost președinte al echipei de fotbal Poli Timișoara, Ioan Negrei și Ioan Liviu Roșca, care aveau funcții de conducere la Politehnica Timișoara. De asemenea, Petru Borza și Octavia Pepa au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare, iar Mircea Mihuț a primit doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului DNA, Constantin Ostaficiuc, profitând de funcţia sa şi contrar prevederilor legale, a aprobat şi dispus, în perioada 2008-2011, alocarea şi plata, cu sprijinul celorlalţi inculpaţi, din bugetul judeţului Timiş, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timişoara S.A., în condiţiile în care finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice era limitată la entităţile fără scop lucrativ, în condiţiile în care S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A, devenită ulterior S.C. Politehnica Timişoara SA, era organizată ca societate pe acţiuni.

De asemenea, Ostaficiuc a iniţiat procedurile de obţinere şi apoi a avizat favorabil o hotărâre a Consiliului Judeţean Timiş, în baza căreia, în aprilie 2008, s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Judeţean Timiş şi S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. (societate condusă la acea vreme de Marian Iancu), având ca obiect susţinerea echipei de fotbal, invocând ca şi considerent social necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanţei sportive şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare la competiţiile de club UEFA.

Sursă foto: Renașterea Bănățeană