Forța legendară a apei atrage mii de turiști la morile care spun povești nescrise!

Frumusețea naturii și priceperea omului oferă localității Eftimie Murgu prin cele 22 de mori de apă cu ciutură un loc unic în această parte a Europei prin peisaj, arhitectură și legende.

La sfârșit de săptămână, zeci de turiști vin să admire rezervația din valea râului Rudăria. Familii cu copii, tineri, dar și vecini din Ungaria sunt uimiți de frumusețea acestei zone, unde localnicii au construit mori pentru măcinarea grăunțelor folosind forța apei. Deși au existat 48 de mori, în perioada interbelică, după venirea comunismului și colectivizarea agriculturii, au mai rămas doar 22 funcționale. Morile se află în proprietatea a 15-20 de familii care le întrețin și le transmit din generație în generație. Am dorit să aflu mai multe despre aceste mori și am rugat o tânără din zonă să mă însoțească pentru a-mi oferi detalii despre fiecare moară. Așezate asemeni unei salbe de mărgele de-a lungul cursului apei pe o lungime de 3 km în sat și în afara satului morile demonstrează abilitatea inginerească și inteligența omului.

Morile au fost grav afectate de viitura de anul trecut. Din cauza revărsării apelor, niciuna dintre cele 22 de mori nu a mai funcționat, iar 4 dintre ele au fost complet distruse. Impresionant este că localnicii au pus mână de la mână și au ajutat autoritățile locale să reconstituie și să repare morile distruse. Morile poartă cu ele legendele și poveștile oamenilor satului de zeci de ani. De aceea sunt denumite în grai local după ceea ce i-a marcat pe oameni de-a lungul timpului. Taica Lazăr este cel mai bătrân sătean care știe să repare morile. El are aproape 90 de ani și spune că legendele vorbesc despre viață în general, despre dragoste și ură, despre iubiri interzise.

Acum natura îmbină armonios vechiul cu noul, trecutul cu prezentul și viitorul pentru că acest complex mulinologic monumental și pitoresc, ingenios și eficient va dăinui peste generații în această extremitate sud-vestică a Carpaților Meridionali. Din păcate, singurul drum de acces aici, pe Valea Almăjului, de la șoseaua principală lasă de dorit. Poate autoritățile înțeleg că prin nepăsare nu se poate face turism, nu se pot prezenta istoria, cultura și frumusețile acestui loc unic în țară.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/