Fondurile europene, soluția salvatoare pentru reabilitarea Castelului Huniade, aflat în centrul Timișoarei

Consiliul Județean Timiș are speranțe că se va reuși atragerea de fonduri europene pentru reabilitarea Castelului Huniade, aflat chiar în centrul Timișoarei. Reprezentanții instituției spun că o parte a clădirii va fi deschisă pentru public în anul 2023.

Consiliul Județean Timiș a făcut recent un pas important în ceea ce privește proiectul de reabilitare a Castelului Huniade. Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJ Timiș, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost avizată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) de către Comisia Națională pentru Monumente Istorice.

În aceste condiții, CJ Timiș va aloca banii necesari realizării proiectului tehnic, astfel încât Castelul Huniade să aibă șanse de a fi reabilitat cu bani europeni, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

După cinci luni s-a obținut documentația pentru DALI privind reabilitarea Castelului Huniade. Este un proiect important pentru județ și pentru oraș, pentru proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Următoarea etapă pentru avizarea DALI este proiectul tehnic. Pentru a accelera lucrurile, am luat decizia la nivelul CJ Timiș să alocăm din bugetul propriu suma de un milion de lei pentru realizarea proiectului tehnic, pentru a duce acest proiect la maturitate și a-l propune pe lista de priorități de investiții la PNRR. Dacă am fi lăsat procedura în continuare la Ministerul Culturii, am fi pierdut timpul. Considerăm acest obiectiv de importanță principală, drept pentru care am decis să schimbăm puțin direcția și să accelerăm lucrurile. Optimizează timpii de execuție și previne blocaje de tipul celor întâlnite la realizarea DALI.”, a explicat Alexandru Proteasa.

Vicepreședintele CJ Timiș mai spune că, „într-un scenariu optimist”, o parte a aripii Castelului Huniade va putea fi deschisă pentru public în anul 2023. Este vorba de latura de nord-vest a clădirii din centrul Timișoarei, care a fost consolidată.

În funcție de cât de repede se finalizează proiectul tehnic, pot începe lucrările. Noi sperăm că în 2023 să deschidem măcar latura de nord-vest, care a fost consolidată. Legat de acoperirea curții interioare, am primit avizul fără acel acoperiș. Comisia a lăsat totuși deschisă această posibilitate, în sensul că va permite în proiectul tehnic beneficiarului, adică CJ Timiș, să decidă dacă va face acel acoperiș sau nu. Noi am propus această acoperire a curții interioare pentru că obținem astfel 1000 mp unde se pot ține evenimente indiferent de vreme și realiza expoziții cu piese foarte mari, care altfel nu ar avea loc în castel.”, a declarat Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.

Pe de altă parte, Alexandru Proteasa susține că în cazul în care reabilitarea Castelului Huniade nu va primi bani prin PNRR, CJ Timiș nu ar avea cum să susțină o investiție atât de mare.

Mergem cu proiectul tehnic prin CJ Timiș tocmai ca să devină un proiect matur și să-l depunem prin PNRR. Consider că coaliția care este la guvernare atât la nivel local, cât și la nivel național poate să facă lobby ca acest proiect să fie depus pentru că este, din punctul nostru de vedere, cel mai important proiect pe care-l poate avea județul Timiș la ora aceasta. Până la urmă, vorbim despre cea mai veche clădire din Timișoara, este o clădire unică, este un castel unic, ultracentral. Avem absolut toate motivele pentru ca acest proiect să nu fie eliminat de pe lista de obiective finanțate prin PNRR. Deocamdată, nu luăm în calcul o altă sursă de finanțare pentru că din bugetul CJ Timiș este evident că nu putem să facem acest lucru. Poate că printr-o finanțare de la Ministerul Culturii. Însă noi tragem toate speranțele și în direcția asta lucrăm, pentru a fi finanțat prin PNRR.”, a detaliat Alexandru Proteasa.

Proiectul tehnic pentru reabilitarea Castelului Huniade urmează să fie scos la licitație de către CJ Timiș în cel mult două luni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/