Tradiții unice în țara noastră de Nașterea Mântuitorului, care sunt păstrate din moși strămoși de bănățenii de pe Valea Bistrei.
Este singura zonă din țară unde în noaptea de 23 decembrie localnicii se adună, mai ales la răscruce drumuri, pentru a porni un foc imens, la fel ca păstorii care așteptau Nașterea Domnului Iisus. La Iaz, Obreja, Glimboca, Oțelu Roșu, până la Bucova, focurile de 2-3 m înălțime au ars până spre dimineață, întreținute permanent cu lemne.
La Oțelu Roșu tradiția a fost reluată anul trecut la inițiativa edilului Luca Mălăiescu:
„Păstrăm tradiția focurilor, aici pe Valea Bistrei. Am ales ca loc de desfășurare zona Gura Jgheabului, unde este destul spațiu pentru această acțiune menită să ne reamintească prevestirea nașterii lui Iisus. Tinerii s-au încălzit la foc, s-au distrat, am avut și muzică populară și cred că este important să avem liniște în suflete, să cântăm colindele tradiționale și să așteptăm nașterea Mântuitorului cu bucurie în inimi”, ne-a declarat primarul Luca Mălăiescu.
După focuri, oțelarii au pornit din această dimineață în pițărăi. Mersul în pițărăi sau colindeți este o tradiție veche, care se păstrează încă. Aceste obiceiuri țin viu spiritul Crăciunului, făcând perioada sărbătorilor de iarnă una cu adevărat minunată.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157662023417159″]
Citește și:
Tinerii din Valea Bistrei sărbătoresc diferit Ajunul Crăciunului!