Focar de pestă porcină africană descoperit lângă Timişoara. 56 de porci vor fi ucişi şi arşi

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

Autoriăţile din judeţul Timis sunt alertate , în urma apariţiei unor focare de pestă porcină africană în localiatea Bucovăţ, comuna Remetea Mare. Au fost trimise probe la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București în vederea confirmării sau infirmării bolii. Nu mai puţin de 56 de animale vor fi ucise şi arse.

Ieri seară s-a întrunit Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Timiș, condus de prefectul județului Timiș, Liliana Oneț, și s-a decis că în cursul dimineții de azi se vor face verificări la fața locului, iar Inspectoratul Județean de Poliție  și Inspectoratul Județean de Jandarmi vor asigura paza în perimetrul gospodăriei cu suspiciune de boală și controlul circulației publice.

Vor fi ucişi şi arşi nu mai puţin de 56 de porci din gospodăria respectivă, anunţă reprezantanţii Prefecturii Timiş.

„Totodată, prefectul județului Timiș și directorul DSVSA Timiș, domnul Flavius Nicoară, au cerut sprijinul președintelui ANSVSA – secretar de stat, domnul doctor Robert Viorel Chioveanu pentru a trimite, de urgență, un incinerator mobil în localitatea Bucovăț. Incineratorul este necesar pentru incinerea cadavrelor celor 56 de porci din gospodărie, care vor fi uciși astăzi. Incinetatorul ajunge astăzi la Timișoara, urmând ca în cursul după-amiezii și serii să fie uciși toți porcii”, transmit printr-un comunicat reprezentanţii Prefecturii Timiş.

promovare banner maxagro

Astăzi, în cadrul unei alte ședințe a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Timiș s-a decis, prin Ordin al Prefectului, convocarea de către DSVSA a  comisei de evaluare a animalelor în vederea continuării celorlalte proceduri sanitar-veterinare (ucidere, neutralizare cadavre și deșeuri, continuare dezinfecții).

De asemenea, s-a aprobat prin vot unanim uciderea de îndată a tuturor porcinelor din exploatația afectată.

În situația în care boală va fi confirmată, DSVSA Timiș va demara inspecțiile în toate exploatațiile cu porcine din zonele de protecție și supraveghere (zone circulare de 3 și, respectiv, 10 kilometri în jurul focarului), precum și recoltări de probe biologice conform specificațiilor procedurilor tehnice.

publicitate tmc 640
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/