Autoritățile statului au intrat rapid pe fir și au demarat o serie de controale după ce renumitul gugulan Vasile Sauca a declarat că a sacrificat „pentru consum propriu” 52 de bovine şi sute de caprine. Iar controlul nu arată deloc bine pentru celebrul fermier gugulan.
Organizați, cei de la Direcția Sanitar-Veterinară și de la Poliție au descins în aceeași zi la toate exploatațiile declarate de către Vasile Sauca și au numărat animalele. Neregulile s-au ținut lanț, sute de animale fiind doar declarate, fără a și exista fizic.
Totul pare să fi plecat de la niște articole de presă din anul 2013, când Vasile Sauca din Buchin, județul Caraș-Severin, era dat ca al doilea cel mai mare proprietar de terenuri din România, după hunedoreanul Dumitru Andreșoiu, care avea peste 5000 de ha de teren agricol. Pe locul doi se situa Vasile Sauca, cu 1683,11 hectare, ceea ce probabil l-a făcut pe Sauca să se gândească și la un tun pe care să-l dea autorităților din domeniu.
Interceptat de DNA
Sauca a devenit celebru odată cu reținerea lui Ianăș Roșeți, pe atunci șeful DADPP al Consiliului Județean Caraș-Severin, la denunțul lui Ion Vetreș. În dosar apăreau mai multe discuții telefonice între Vetreș și Sauca, după ce numele lui Sauca Vasile apăruse deja în diverse dosare ale DNA, fie că vorbim de dosarul lui Romică Anculia, fost șef al APIA Caraș-Severin, fie de cel al lui Aurel Miclea, ex-edilul de la Bozovici și actual consilier județean.
Gospodar, Sauca a aranjat, probabil, cu diverși veterinari astfel încât să poată declara un număr mai mare de animale decât cele deținute în mod real, pentru a beneficia de subvențiile pentru aceste animale. În vara lui 2014, Sauca declara la DSV că, între 14 și 25 iulie 2014, din ferma sa au ieșit 1036 de ovine către Târgul de animale din Caransebeș, ceea ce era aproape imposibil. Alte 466 de oi au fost declarate vândute de Sauca fără a indica și cui.
Ferme cu animale doar pe hârtie?!
Așa a intrat Poliția pe fir și a descins la toate exploatațiile declarate ale lui Vasile Sauca. Polițiștii au făcut verificări la exploatațiile din Buchin, zona Aeroport Caransebeș, Iaz, Slatina-Timiș, Socol, Feneș și Scăiuș. La Feneș au găsit doar o octogenară, Maria Hurduzeu, care le-a spus polițiștilor că nici nu mai știe de când nu mai are animale, deși la ea în gospodărie Sauca declarase 1020 de ovine și 199 de capre, pentru care, bănuim, a încasat subvenții. Nici la Socol sau Slatina-Timiș nu s-a găsit vreun animal.
Controlul a mai identificat că, în perioada 2012-2014, Sauca ar fi scos fără justificare 4565 de ovine, pentru care până atunci încasase subvenție, dar și 305 capre, pe care a declarat că le-a sacrificat „într-o singură zi pentru consum propriu”!
Tuberculoză închipuită
Anul acesta Sauca a mai încercat o șmecherie, prin declararea mai multor vaci din fermele sale ca bolnave de tuberculoză, fapt ce ar fi dus la despăgubiri serioase pentru întreg efectivul de vaci. Doar că cei de la DSV s-au prins și, după ce inițial au declarat exploatația „indemnă de tuberculoză”, în urma analizelor de laborator a rezultat că această măsură nu se impune și s-a dispus reluarea activității, fără a fi plătite despăgubiri pentru o tuberculoză închipuită.
Sauca a atacat decizia DSV în contencios la Tribunalul Caraș-Severin, dar judecătorul a menținut verdictul medicilor veterinari, iar Sauca nu a mai recurat sentința, care a rămas definitivă.
Al doilea latifundiar al țării
„Din Caraş-Severin vine al doilea cel mai mare proprietar de teren persoană fizică, scria Economica.net în 2013. Vasile Săucă din comuna Buchin deţine 1.683 de hectare de teren şi creşte oi, vite şi capre“. „Nu cred eu că sunt aşa de mare. Sigur sunt alţii mai mari”, a răspuns Sauca la apelul Economica.net de a vorbi despre business-ul lui. Acum, cărăşeanul are în jur de 5.700 de ovine, peste 100 de bovine şi în jur 600 de capre şi spune că „este profitabil, dacă munceşti mult”. „Noi avem afacerea asta de mici copii. De când eram la părinţi ne-am ocupat cu asta. Dar din 2003-2004 ne-am extins afacerea. Pe atunci aveam vreo 1.200-1500 de capete”, a declarat Sauca. Acesta îşi vinde laptele la Izvin, unde italienii de la Lact Italia produc diverse sortimente de brânză. „Facem şi brânză, dar în cantităţi mici. O vindem în piaţă, iar în viu am vândut de paşte miei, toamna vindem tineret”, explică Sauca, potrivit căruia carnea lui ajunge şi la export, dar prin distribuitori.
Conform estimărilor Economica.net din 2013, cărăşeanul „încasează anual în jur de 228.000 de euro numai pe subvenţia acordată de UE pe cap de ovină şi caprină”. (http://www.economica.net/topul-celor-mai-mari-proprietari-de-teren-persoane-fizice-in-lucru_54618.html#ixzz4ob9od6qP)