Se investește în educație. Granturi pentru 6 licee din Caraș-Severin

În cadrul primei runde a Schemei de Granturi pentru licee, finanțate prin proiectul privind învățământul secundar/ROSE au fost semnate 271 de acorduri de grant, printre cele 271 de licee fiind și 6 din județul Caraș-Severin. Cele 6 licee beneficiare vor derula proiectele finanțate prin granturi pe o perioadă de 4 ani, având ca obiective reducerea ratei de abandon școlar, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat.

În funcție de numărul de elevi înmatriculați la liceu și de rezultatele obținute la examenul de bacalaureat, liceele primesc granturi a căror valoare este cuprinsă între 70.000 de euro și 152.500 de euro. Finanțarea totală pentru Runda 1 de granturi a Schemei de Granturi pentru Licee este de 18.350.303 euro, iar prima tranșă de bani a fost deja trimisă.

În cadrul granturilor pentru licee sunt prevăzute 3 categorii de activități eligibile: activități pedagogice și de sprijin, activități extracurriculare și activități de renovare și dotare, mai exact o serie de mici lucrări de modernizare/reparare a spațiilor de școlarizare, respectiv achiziții de bunuri în scop educațional. În prima categorie sunt incluse activități remediale, tutorat, consiliere, coaching, dezvoltarea personală a elevilor, îndrumare și orientare în carieră, dezvoltarea de abilități socio-emoționale, precum și activități specifice destinate elevilor provenind din grupuri dezavantajate. Grupa a doua de activități cuprinde vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiții, acțiuni destinate înființării/dezvoltării de rețele școlare etc.

Este vorba despre Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă” din Caransebeș care implementează proiectul „PROGRES” (proiect de remediere, orientare și gestionare a rezultatelor în educația școlară), Liceul Tehnologic „Mihai Novanc” Oravița care implementează un proiect denumit „Școala este viitorul tău” (SEVIT), Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă (foto), elevii și profesorii de pe Clisură vor descoperi cum să dezvolte elementele succesului tinerilor prin învățământ novator (DESTIN), Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Reșița, unde se va implementa un proiect bazat pe talent, entuziasm, ambiție, muncă (TEAM), Liceul „Nicolae Stoica de Hațeg” din Mehadia care spune că „Educația este calea spre viitor” și Seminarul Teologic Liceal „Ioan Popasu” Caransebeș care vrea să le demonstreze seminariștilor că „dăruind, vei dobândi”.

Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington în 17 aprilie 2015 și se desfășoară în intervalul 2015 – 2022.

1000 x 100 gif logiscool