Prezent în orașul de pe Bega, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că nu vor fi introduse noi taxe, nu vor fi crescute cele existente, iar principalele obiective care vor sta la baza construcției bugetului pe anul 2021 sunt sistemul sanitar, investițiile și independența financiară a României. Asta, dacă PNL va reuși să își impună proiectul de buget sau dacă va rămâne la guvernare.
„PNL nu va introduce taxe noi nici în anul următor. Am început anul 2020 cu eliminarea de taxe. (…) Am reușit, într-o perioadă de criză economică să avem venituri la buget mai mari decât anul trecut când erau mai multe taxe. Pentru prima dată în 30 de ani, bugetul de investiții a fost construit din două surse: fonduri europene și bani de la bugetul de stat. (…) Pentru anul viitor sunt trei obiective care stau la baza construcției bugetare: sănătate, investiții și independența financiară a României. Aici mă refer la fondurile europene”, a spus Florin Cîțu.
Ministrul a mai spus că peste 321.000 de clienți ai băncilor, persoane fizice și juridice au cerut amânarea ratelor.
„Sunt sectoare în economie care au nevoie de susținere. Vedem până unde putem să extindem această măsură, iar în cazul în care nu se va permite să o extindem, ne gândim la o măsură prin care statul vine și susține acest efort, iar apoi statul recuperează banii de la cetățeni în cinci ani. Sunt peste 321.000 de clienți ai băncilor care au aplicat această măsură și au amânat ratele. Persoane fizice și juridice. Șomajul tehnic este prelungit și va rămâne prelungit până în vara anului viitor pentru sectoarele care vor rămâne închise”, a mai spus ministrul.
De asemenea, s-a discutat și despre o eventuală creștere a salariului minim pe economie, dar și a punctului de pensie.
„Anul 2020 este un an dificil și există o formulă în care dinamica salariului minim că nu fie penalizată. Salariul minim trebuie să crească odată cu dinamica economiei. Va fi o creștere anul viitor. Trebuie să găsim însă un echilibru să nu omorâm companiile. Venitul net lunar mediu a crescut cu 8%. Adăugăm că avem și cea mai mică inflație, 2,1%. Trei ani la rând am avut cea mai mare rată a inflației din UE. Noi mizăm și pe o creștere a punctului pe pensie cu 4,8%. Am crescut anul acesta punctul de pensie cu 177 de lei. Este cea mai mare valoare a punctului de pensie și punem acest lucru în paralel cu rata mică a inflației. La legume și fructe dinamica trimestrială e negativă, deci am avut scăderi de prețuri în 2020”, a spus Cîțu.