FOTO: Flacără eternă pentru cei care și-au dat viața pentru libertate!

Revoluționarii din Caransebeș au aprins astăzi o flacără care va lumina veșnic pentru cei care și-au pierdut viața în 1989.

Primarul Marcel Vela s-a ținut de promisiunea făcută în urmă cu un an și a realizat un monument din marmură care să țină aprinsă flacăra în memoria celor dispăruți. În sala festivă a Primăriei Caransebeș, la 25 de ani de la revoluție, administrația locală a pregătit câte o diplomă și o medalie de onoare pentru toți cei 67 de luptători și răniți în Revoluția din Decembrie 1989. Cu această ocazie, cei prezenți au putut admira o expoziție fotodocumentară despre faptele eroice ale revoluționarilor din Timișoara care au pornit revolta, dar și ale caransebeșenilor care au reușit să-l declare al treilea oraș liber din țară, după Timișoara și Lugoj.

Președintele de onoare al Asociației Revoluționarilor din Decembrie 1989, judecătorul Mihail Rădulescu, cetățean de onoare al Caransebeșului, a oferit celor prezenți câte un exemplar din cea mai recentă lucrare a sa ,,Bun venit, libertate!”. Cartea este un document realizat pe baza unor înscrisuri, acte, hotărâri judecătorești, fotografii pe care autorul le-a cules de la Procuratura, Tribunalul Militar sau de la Arhivele Statului despre ceea ce s-a întâmplat la Revoluție în Caransebeș. Din sala festivă pe acorduri de fanfară revoluționarii au depus câte o coroană de flori la troița ridicată în memoria celor care au murit sau au fost răniți în Decembrie 89. De asemenea, au depus coroane și la Monumentul Eroilor de pe Strada Nicolae Bălcescu din fața fostei Miliții, acolo unde s-au tras pentru prima dată focuri de armă în manifestanți, în seara zilei de 21 decembrie. Tot aici Episcopul Caransebeșului PS Lucian a oficiat o slujbă de pomenire.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157649875341952″]

Fiecare dintre cei care au participat la Revoluție are o poveste, fiecare dintre cei care au avut curajul să strige ,,Jos Ceaușescu” a făcut ceva dintr-un întreg, astfel încât, ca într-o orchestră care generează o simfonie perfectă, fiecare revoluționar a avut propria partitură, a precizat primarul Marcel Vela.

,,Cred că fiecare poveste a unui revoluționar poate fi dezvoltată, cuprinsă, evocată într-o carte, pentru că fiecare dintre noi atunci, în decembrie 1989, am crezut în libertate, am avut dorințe și idealuri și am avut un curaj nebun și fără să ne gândim prea mult la consecințe ne-am implicat în această Revoluție. Datorită curajului, romantismului, patriotismului, unei nebunii frumoase am reușit să ne câștigăm libertatea. Lucru pentru care eu, ca primar, acum, la 25 de ani de la Revoluție, vă felicit în numele tuturor cetățenilor din Caransebeș pentru acest devotament, dar, în principal pentru România”, a concluzionat edilul Caransebeșului, și el participant la Revoluție.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/