Firmele românești se înglodează în datorii!

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Pe fondul accentuării blocajului financiar, lipsei de finanțare și în absența unor planuri de business predictibile, o mare parte dintre IMM-urile din România se scufundă tot mai adânc în dificultăți financiare, avertizează analiștii de la Sierra Quadrant.

Economia românească pare, la prima vedere, că se află pe un trend pozitiv. Numărul firmelor nou-înființate este în creștere, insolvențele și falimentele sunt în scădere, în statisticile oficiale pare că afacerile merg ca pe roate. Dincolo de aceste date, în economia reală, business-ul se confruntă, însă, cu tot mai multe provocări. Blocajul financiar se află în prim-plan. Tot mai multe firme ajung în incapacitate de plată, în condițiile în care nu au capitalul necesar pentru a rezista până la încasarea banilor de la parteneri.

publicitate online in ziar Express de Banat

Potrivit analiștilor de la Sierra Quadrant, „moda”creditului furnizor a accentuat și mai mult această problemă, astfel că s-a ajuns ca 1 din 3 companii să se confrunte cu dificultăți financiare.

Inclusiv firmele care au linii de finanțare bancară se confruntă cu dificultăți financiare. Datele BNR arată că, în acest an, întârzierile la plată au crescut semnificativ față de anul trecut. Întârzierile la plată între 1 și 2 luni (31-60 de zile) au atins în iulie 2019 nivelul de 269 milioane de lei, o sumă mai mult decât dublă față de august 2018 (116 mil.lei). Și întârzierile la plată între 15 și 30 de zile au crescut semnificativ, de la 60 mil. lei (august 2018), la 115 milioane de lei în luna iulie 2019.

Un sondaj recent arăta, de altfel, că 7 din 10 companii întârzie să-și plătească facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neîncasarea facturilor, creșterea costurilor operaționale și scăderea vânzărilor. Durata medie de încasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile.

Pe ansamblu, în luna iulie, BNR înregistra 19,5 miliarde de lei sume restante la nivelul economiei, din care 9 miliarde de lei sume cu întârzieri mai mari de 5 ani, în creștere cu peste 500 mil. lei de perioada similară din anul trecut. Jumătate din această sumă aparține debitorilor aflaţi în insolvenţă, faliment şi reorganizare (5.153 firme). Din cei 9,81 mld.lei, 9,08 miliarde reprezentau, în iulie, sume restante. Datele se referă la expunerea faţă de un singur debitor, expunere egală sau mai mare de 20.000 lei. Sumele datorate de debitorii aflaţi în insolvenţă au mai scăzut însă diferenţa se duce la sumele datorate de debitorii aflaţi în faliment. Domeniile cele mai afectate sunt, potrivit datelor statistice, construcțiile, industria extractivă, agricultura, comerțul, sectorul pharma, transporturile și serviciile.

publicitate tmc 640

Interesant, în context, sunt și datele BNR care relevă în luna august un număr semnificativ de instrumente de plată refuzate, similar cu cel din 2018. În total, în august 2019 s-au înregistrat 4.034 de instrumente de debit refuzate la plată, în valoare de 159,1 milioane lei. Cele mai multe au fost bilete la ordin, 3940, majoritatea fiind considerate incidente majore.

Potrivit analizei, blocajul financiar are efecte majore într-o economie slab finanțată, cum este cea românească. Statisticile arată că, desi nevoia de finanțare a companiilor este semnificativă, în prezent doar 12.000 dintre firmele românești sunt bancabile, astfel că pentru majoritatea, creditul furnizor rămâne singura alternativă.

,,Pe lanțurile economice, aceste probleme se multiplică, iar primele victime sunt IMM-urile, în special microîntreprinderile și firmele mici care nu au capacitatea financiară să reziste întârzierilor, care trăiesc de la o factură la alta. Accenturarea blocajului financiar este de natură să genereze probleme pentru întreg spectrul de business, de la scăderea profitabilității, probleme de cash flow, iar efectele directe se văd în reducerea investițiilor, creșterea prețurilor, stoparea angajărilor și apariția unui nou val de insolvențe’’, afirmă experții.

Potrivit experților, în relația cu partenerii, companiile au nevoie de un sistem de evaluare standardizat a clienților noi și a celor existenți. Fie că se bazează pe resursele interne (departamente de vânzări, contabilitate, juridic și date proprii) sau apelează la o firmă specializată, antreprenorii trebuie să manifeste o vigilenţă sporită în relaţia cu partenerii. Statisticile ONRC arată că peste 3.700 de companii au intrat în insolvenţă în primele șapte luni din 2019. Cele mai mari 20 de companii care au intrat în insolvenţă în această perioadă au avut afaceri cumulate de 1,6 mld. lei şi datorii totale de circa 1,2 mld. lei în 2018.

Analiza Sierra Quadrant a fost realizată pe baza statisticilor privind dinamica mediului de business prezentate de Banca Națională, Ministerul Finanțelor și Oficiul Național al Registrului Comerțului pentru perioada ianuarie – august 2019.

publicitate Timisoara banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/