Firmele italiene nu prea mai vin în Vestul României! Fala bănățenilor le lasă fără forță de muncă!

Vincenzo Moderno, vicepreședintele Camerei de Comerț Italiene pentru România, deplânge dispariția școlilor profesionale din țara noastră, dar totodată pune lipsa forței de muncă și pe fala bănățenilor, care nu acceptă să nu-și vadă copiii studenți.

Înființată în 1994, la București, dar recunoscută oficial de către Guvernul Italian în 2005, Camera de Comerț Italiană pentru România își face astăzi foarte serios simțită prezența în Timiș, Arad și Cluj, și mai puțin spre deloc în Caraș-Severin. În primele două sunt 3.000 de firme italiene, iar la nivel de țară sunt 17.000 de societăți comerciale cu acționariat italian. „Ca  prezență, ca număr de firme, suntem pe primul loc în România și suntem pe locul doi ca și capital social investit. Camera de Comerț Italiană este o platformă pe care toate firmele din România, Germania, Elveția, Franța se întâlnesc și fac business. Noi încercăm să fin un liant pozitiv pentru firmele care vin aici. În ultima vreme nu au venit așa multe firme italiene în România din cauza lipsei de forță de muncă. Avem o lipsă de 600.000 de muncitori în România și avem posibilitatea de a angaja doar din exteriorul UE, mai exact, 20.000 de muncitori din afara UE și 8.000 din Serbia. Bineînțeles, este prea puțin pentru a acoperi necesarul de personal. Lipsește forța de muncă în formă calificată,  nu mai sunt școli profesionale în România, iar noi avem nevoie de personal cu o profesie, de exemplu, electricieni”, a afirmat Vincenzo Moderno, într-un dialog cu Express de Banat.

Venit în urmă cu mulți ani în România, italianul e familiarizat deja cu problemele sistemului de învățământ din țara noastră, știe foarte bine motivele pentru care astăzi e o adevărată criză pe piața forței de muncă, dar totodată a cunoscut și mentalitatea și fala bănățenilor, care nu acceptă orice fel de meserie. „Fiecare familie dorește să aibă copii ingineri, medici, avocați, iar școlile profesionale nu se înființează pentru că nu este cerere din partea oamenilor. Și aici nu mă refer la cererea din partea angajatorului, care are nevoie de personal calificat, ci la oameni. În Italia, de exemplu, sunt meseriași, dulgheri, electricieni, care câștigă peste 3.000 de euro pe lună, pentru că sunt meserii recunoscute. Nu este o rușine sa fii electrician sau dulgher, trebuie lucrat puțin la mentalitatea românilor. De exemplu, firma Enel a luat legătura cu liceele din Timișoara și București, iar după 5 ani, la sfârșitul liceului, elevii au locul de muncă asigurat. Mai e o problemă: salariile mici! Angajații se îndreaptă spre străinătate. În plus, oamenii nu mai au încredere în România, nu mai au un vis, părinții sunt conștienți că nu se vor schimba lucrurile în România și încercă să ofere un viitor mai bun copiilor. Trebuie să schimbăm această mentalitate, iar Guvernul trebuie să ne ajute în acest sens”, a mai spus Moderno.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/