Firma care a făcut dezinsecția în ”blocul morții” din Timișoara nu avea toate avizele legale! Ce spun autoritățile

În continuare, în cazul celor trei persoane decedate din blocul de pe strada Mioriței 8 nu au apărut toate răspunsurile. Cert este că firma care a realizat dezinsecția a utilizat substanțe care legal, nu au destinația pentru a fi utilizate în spații locative. DSVSA și DSP recunosc că nu au controlat firma în ultima vreme, iar cei de la Spitalul Județean și Serviciul Județean de Ambulanță spun că le era imposibil să își dea seama de pericol înainte decesului celei de-a treia victime, singurul adult mort în cazul dramatic.

Practic, firma a avut avizele în anul înființării, 2015. Șefa Direcției Sanitar Veterinare și Siguranța Alimentelor a precizat că pentru sediul social, firma de deratizare nu are autorizația emisă de instituția pe care o conduce. ”Avea autorizație sanitar-veterinară din 2015. Problema este că în momentul în care am făcut verificări, am găsit altă adresă pe acele reclame. În acest moment, noi autorizăm punctul de lucru, nu sediul social. El figurează la altă adresă și nu este autorizat sanitar-veterinar”, a precizat șefa DSVSA Timiș, Cristina Popa, care spune că ar trebui să fie mai mulți angajați la direcție pentru controale mai amănunțite. ”Dacă personalul ar fi mai numeros, firmele ar fi controlate mai amănunțit. La personalul pe care îl avem nu mai știm cum să ținem ritmul. Abia mai facem față”, a precizat Popa.

Conducerea Direcției de Sănătate Publică a certificat că firma nu fusese controlată niciodată de ei. „Din informațiile pe care le am, firma nu a fost verificată”, a precizat șefa DSP Timiș, Cornelia Malac, care a mai punctat că atât instituția pe care o conduce, cât și DSVSA, verifică spațiile de depozitare ale substanțelor utilizate la operațiunile de deratizare și dezinsecții, dar nu pot controla ce fac firmele când merg efectiv pe teren. În cazul firmelor ce folosesc substanțe din categoria biocidelor, mai este necesar și un aviz de la Ministerul Sănătății.

Firma nu avea nici avizul comercial ce trebuia, legal, să fie eliberat de primărie. ”Dezinsecția a fost făcută la inițiativa și sub contractul, dacă a existat vreun contract cu asociația de proprietari, pe teren privat, fără nicio implicare a primăriei. Nu primăria a cerut dezinsecția, nu a plătit dezinsecția, nu a ales firma. Primăria nu a fost implicată sub nicio formă. De la primărie trebuia să aibă un acord comercial conform unei hotărâri de consiliu local din 2002. Mi s-a comunicat că această firmă nu a solicitat niciodată acordul comercial”, a precizat primarul Nicolae Robu.

Substanța, încă neidentificată oficial. 32 de persoane rămân internate

La adresa ”blocului morții” se aflau și astăzi echipaje ISU și CBRN, inclusiv autospeciala adusă de la Sibiu. S-a stabilit deocamdată sigur că este vorba de fosfuri. Subprefectul Daniel Franțescu a precizat că firma, care nu avea angajați, ci doar administratorul, arestat deja preventiv, a lucrat în acest caz cu substanțe interzise, luate de pe piața neagră. ”Au fost detectate fosfuri metalice. Nu știm exact dacă de zinc sau aluminiu, pentru că această detecție nu poate fi făcută la nivelul laboratorului nostru. Era o concentrație peste limitele normale, o concentrație ilegală”, a precizat șefa DSVSA, Cristina Popa, care nu a putut preciza exact cu cât au fost depășite normele admise.

Marți la prânz mai erau internate 32 de persoane. De evacuat, au fost evacuate total două blocuri, cel de pe strada Mioriței numărul 8 și alt bloc de pe Alexandru Vaida Voievod, și parțial, alt bloc de pe strada Mioriței. Alte două persoane sunt în stare de evaluare. Dintre cei internați, nu toți se simt rău, dar unii, deși aveau o stare bună, au avut analize foarte proaste. Dintre cei ținuți la spitale, 20 sunt copii, internați la Spitalul ”Louis Țurcanu”, nouă adulți sunt la Spitalul Județean, iar trei, la Spitalul Municipal.

De asemenea, s-au făcut verificări și în alte locații, precum restaurantele Papa Sam din centrul comercial Euro și Club XXI, din centrul Timișoarei, sau o grădiniță privată de pe strada Munteniei, unde administratorul firmei a făcut ultima dezinsecție înainte de fi arestat, chiar luni dimineața! La restaurante, măsurătorile nu au scos la iveală prezența unor substanțe neurotoxice.

15 apeluri la 112. Medicii au crezut că părinții bebelușului decedat cheamă ambulanța din cauza traumei

Mergând pe firul evenimentelor, după decesele unui copil de 3 ani, apoi al unui bebeluș de 9 zile, a urmat decesul mamei bebelușului. din 15 apeluri făcute la 112, toate au avut legătură cu cazul unuia dintre copii decedați, opt fiind inițiate de părinți, iar două, de medici veniți cu ambulanța la caz. De aceea, cei de la Serviciul de Ambulanță Județean Timiș spun că nu și-au dat seama că e vorba de o intoxicației la nivelul blocului. ”Din punct de vedere al ambulanței, sigur că mi-ar fi plăcut să de dăm seama mai repede de situație. Din păcate, cele trei decese au avut loc două sâmbătă, la orele 17 și 18, iar altul, ulni dimineața. A fost un interval mare de timp între cele trei decese. Pentru cele de sâmbătă seara nu ne-am putut da seama din cauza simptomatologiei complet diferite. Primul caz a fost o insuficiență respiratorie, pe căile de aspirație s-a găsit lapte., a și fost extras lapte din plămâni în timpul manevrelor de resuscitare. În al doilea caz era vorba de o boală metabolică, vorbind e cu totul și cu totul altceva”, a spus Leonida Iancu, directorul SAJ Timiș.

De caz s-a ocupat și medicul șef de la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Timișoara, Mihai Grecu. Doctorul a precizat că femeia decedată și soțul au chemat ambulanța de mai multe ori în noaptea de duminică spre luni, și inițial, femeia a refuzat să fie dusă la spital. Personalul medical a pus totul pe seama durerii pricinuite de pierderea bebelușului de 9 zile. ”Argumentul, cel puțin din perspectiva echipelor de salvatori e că era clar că se aflau în fața unor părinți care și-au pierdut copilul. Nu poți să le reproșezi de ce au solicitat ambulanța și că nu vor la spital. Astfel de situații sunt frecvente în astfel de cazuri de pierderi”, a precizat Mihai Grecu, care a mai spus că s-a suspendat, momentan, ”planul alb” la UPU, deoarece nu au mai venit noi pacienți.

Despre celelalte persoane internate, autoritățile au transmis că au, momentan o stare bună. Medical, nu ar exista antidot pentru intoxicația suferită, iar la spital se acționează punctual, pe simptomatologia fiecărui pacient.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/