Filosoful Peter Sloterdijk, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara

filosof uvt 3

Comunitatea academică a Universității de Vest din Timișoara a marcat luni, într-o ceremonie emoționantă, acordarea titlului onorific de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum filosofului Peter Sloterdijk pentru semnificativele contribuții pe care le-a adus la dezbaterea filosofică europeană contemporană. 

„Universitatea de Vest din Timișoara, o comunitate academică implicată în viața comunității timișorene, propune o serie de evenimente de talie europeană, înscrise în ansamblul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Venirea filosofului Peter Sloterdijk la UVT, prolific scriitor și profesor la Universitatea din Karlsruhe, oraș înfrățit cu Timișoara, contribuie semnificativ la calitatea programului TM2023 și răspunde multor așteptări din partea segmentului avizat al publicului timișorean. De astăzi, comunitatea noastră universitară cuprinde și unul dintre cei mai reputați filosofi ai momentului, titlul de Doctor Honoris Causa, pe care UVT l-a acordat filosofului german, reprezentând o recunoaștere a contribuției intelectuale pe care acesta o aduce dezbaterii critice din Europa de astăzi, cu impact în toate țările europene, inclusiv în mediile universitare românești.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

filosof uvt 4

Sâmbătă și duminică, în contextul deschiderii programului Capitalei Europene a Culturii TM2023, Universitatea de Vest din Timișoara a organizat o serie de dialoguri filosofice și de gândire politică, de introspecție și evaluare critică despre trecutul, prezentul și viitorul Europei, susținute în fața publicului timișorean de Peter Sloterdijk, scriitor și profesor la Universitatea din Karlsruhe.

În prima dintre conferințe, filosoful a realizat, sub titlul „Câteva gânduri despre Europa de azi”, o incursiune în istoria continentului european, cu trimiteri la actualitatea politică și socială a lumii noastre.

filosof uvt 2

filosof uvt 5

În cea de-a doua conferință, filosoful Peter Sloterdijk s-a aflat alături de Andrei Ujică, cunoscutul scriitor și regizor român, cei doi protagoniști intrând într-un dialog despre apariția fotografiei și filmului în sec. al XIX-lea, cu multe semnificații ulterioare.

filosof uvt 1

Foto: Universitatea de Vest Timișoara