Film document despre rezistența anticomunistă din Munții Banatului, la muzeul din Caransebeș

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Scriitorul și omul de televiziune timișorean Constantin Mărăscu a prezentat elevilor din Caransebeș un film document despre istoria neștiută a mișcării anticomuniste din Munții Banatului. S-au putut întâlni lacrimi în ochii celor care au povestit ce au trăit pe propria piele sau ce au auzit de la rude. Filmul a fost difuzat în sala muzeului caransebeșean, în prezența directorului instituției, dr. Adrian Ardeț, unul dintre protagoniști.

Ce s-a văzut nu au fost filme documentare, nu au fost filme artistice, ci filme document pentru că nu s-a urmărit latura artistică, ci pur declarațiile unor foști partizani care mai trăiesc printre noi și sunt din ce în ce mai puțini. Tocmai de aceea, realizatorul Constantin Mărăscu consideră filmul un serial de istorie orală în care oamenii povestesc:

„Așa au perceput ei lucrurile în acel moment. Majoritatea partizanilor și a urmașilor acestora au avut acces, după Revoluția din `89, la Consiliul Național al Arhivelor Statului și au văzut dosarele. Și-au scos copiii din dosarele pe care le-au avut ei sau aparținătorii lor, nu în totalitate, pentru că moda era să fie cenzurate”, a menționat Constantin Mărăscu.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„O perioadă din istoria României foarte puțin cunoscută la care am avut acces doar în ultimii 25-30 de ani”, spune directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, dr. Adrian Ardeț.

„Rezistența armată din Munții Banatului în perioada imediat următoare instaurării regimului comunist în România. O etapă în istoria noastră ascunsă și profitând de faptul că unii dintre acești luptători mai trăiesc și astăzi, dl. Mărăscu a mers pe urmele acestor luptători, care s-au opus cu arma în mână împotriva comunismului. Anul acesta, datorită interesului domnului Mărăscu și reportajele realizate la TVR, am fost invitați în Polonia, într-o țară în care știm bine că rezistența s-a manifestat și este cunoscută, să prezentăm și lupta în Munții Banatului, la nivel european mai puțin cunoscută. Noi suntem singura țară care am opus rezistență cu arma în mână”, a menționat dr. Adrian Ardeț în prezentarea filmului document.

banner versay 1000x200px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/