Teatrul ca Rezistență, proiect aflat sub amprenta TM2023, își propune să aducă în fața cetățenilor timișoreni și nu numai, în premieră, un film de animație pe tema cenzurii comuniste. Mai mult decât atât, proiectul anunță lansarea unei noi publicații neperiodice, prin care membrii teatrului independent cer un sprijin autorităților în timp de pandemie.
Filmul de animație Cenzură, realizat de artista Laura Pop, își propune să facă ştiute detaliile anilor marcați de control și supraveghere din perioada comunistă. Filmul poate fi vizionat pe Youtube și pe pagina de Facebook a proiectului – Theater as Resistance.
Laura Pop este regizor de film de animație, originară din Sibiu. A studiat scenografia la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale, la ENSAD Paris și a absolvit masteratul de film de animație din cadrul UNATC în 2018. După lansarea filmului de absolvire Monstrul, premiat la festivaluri din țară și din străinătate, a lucrat ca stagiar în studioul belgian Camera-etc, unde a regizat și animat al doilea scurtmetraj, Miroir. Laura își continuă cariera artistică cu proiecte de animație atât în teatru, cât și în film.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Auăleu Teatru, care lucrează în strânsă asociere cu instituțiile teatrale majore ale orașului: Teatrul Național din Timișoara, Teatrul Maghiar ,,Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Teatrul Thespis, Teatrul pentru copii și tineret Merlin.
În același timp, proiectul Teatru ca Rezistență lansează numărul 5 al revistei proprii. Acest număr este dedicat teatrului independent din România. În acest număr, reprezentanții Teatrului vor să tragă un semnal de alarmă autorităților pentru a le acorda ajutor în gestionarea crizei, care a afectat și lumea artistică. ,,Acest număr se dorește a fi și un instrument de sensibilizare și advocacy. Fanzinul va fi prezentat factorilor de decizie de la Ministerul Culturii, primarilor și șefilor de consilii județene, scopul acestui demers fiind acela de a contribui la salvarea, măcar în ultima clipă, a companiilor independente de teatru din România.”, transmit reprezentanții Teatrului ca Rezistență.
Revista poate fi răsfoită online, aici.