Aquacaraș SA a parcurs și ultimul pas înainte de semnarea contractului de finanțare a unor ample lucrări pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare în localități din tot Banatul Montan!
Aproximativ 175 de milioane de euro va cheltui în următorii doi ani societatea de apă și canal care cândva era aproape falimentară. Gheorghe Filipescu a scos-o din „rahat” și acum se pregătește să devină una dintre cele mai profitabile companii cărășene. Plus unul dintre cei mai mari angajatori din județ. 13 localități din toate zonele Caraș-Severinului se vor bucura de aceste investiții finanțate din bani europeni. Este vorba despre Reșița, Caransebeș, Bocșa, Oravița, Grădinari, Ticvaniu Mare, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, Băile Herculane, Mehadia, Anina, Teregova și Topleț.
„Intrăm în faza de contractare. Este un proiect care s-a derulat foarte rapid și asta pentru că ne-am bucurat de sprijinul președintelui Consiliului Județean și al primarilor. Mulți operatori de apă din țară ne sună să ne întrebe cum am ajuns atât de repede la contractare. Greul însă abia acum începe, trebuie să facem lucrări la timp, de bună calitate. Noi nu am acceptat în documentație conducte sub 70 de ani perioadă de viață! E bine și că sunt foarte mulți constructori dornici să facă aceste lucrări. Eu îmi făceam probleme că nu vom găsi constructori, dar sunt câte patru sau cinci la o lucrare. Nu există contract pentru care să existe un singur ofertant!”, a detaliat Gheorghe Filipescu, directorul Aquacaraș.
Șeful județului, Romeo Dunca, le-a deschis ochii primarilor prezenți astăzi la întâlnirea din Sala „Sorin Frunzăverde”, explicându-le câte voturi le va băga în sac Aquacaraș prin lucrările pe care le va finaliza în cele 13 localități cu puțin timp înainte de alegerile din 2024. Apoi a evidenția că a avut un rol important în redresarea societății conduse de Filipescu. „Am reziliat contractele păguboase pentru societate care existau când am venit eu la Consiliul Județean. Acum avem o problemă în a găsi alți constructori, dar văd că și Ministerul a suplimentat sumele. Avem acum proiectul nou, de 175 de milioane de euro, pentru care vom semna contractul. Vechea moștenire, contracte din 2012, înseamnă lucrări neconforme, la Caransebeș, la Anina. Trebuie să cârpim, să corectăm trecutul și să plecăm corect cu acest proiect nou.”, a comentat președintele CJ.
Nelu Popa, primarul Reșiței, s-a asigurat la rândul său că lucrările Aquacaraș nu vor afecta celelalte proiecte de dezvoltare a localităților cuprinse în actualul proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare.