Fiecare cu felia lui, ei cu a lor, noi cu a noastră. Suntem un județ sărac. Topul Firmelor din Caraș, în cădere liberă

alex buzzi
gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Lipsă de timp, de interes sau frica de a acționa? La ceas aniversar CCIA Caraș-Severin trage o nouă line, la fel de sumbră ca și în anii precedenți. 

„Suntem pe locul trei de la coadă, sub noi mai sunt Covasna și Mehedinți. Tot acolo am rămas. Mediul de afaceri din Caraș-Severin se mișcă foarte slab. Nu există interes!”, este concluzia președintelui Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Caraș-Severin, Alexandru Buzzi. Un deznodământ la fel de trist ca și în anii trecuți, când la final de an, în cadrul Topului Firmelor se trag concluziile și se premiază cei mai buni dintre cei mai buni. Iar pentru ca afirmațiile președintelui CCIA Caraș-Severin să fie întărite și de fapte, la evenimentul de aseară tocmai unele dintre cele mai cele mai  puternice firme ale județului au absentat, prezența în sală fiind de doar 170 de persoane, din cele 1300 de firme clasate pe locurile 1-10.

top firme caras

Invitația la Top nu a fost onorată nici chiar de autoritățile publice și politicienii invitați: „Am chemat pe Nelu Popa, pe Romeo Dunca, pe toți senatorii și toți deputații, dar nu știu de ce nu au venit. Mă gândeam că anul viitor fiind an electoral, se vor înghesui toți, dar se pare că nu a fost să fie… nici de această dată!”, a mai declarat Alexandru Buzzi. Singurul politician care a răspuns prompt invitației a fost senatorul Adrian Torma, de această dată în calitate de politician, și nu de antreprenor, așa cum obișnuia.

„Nu sunt pregătit să vă vorbesc ca un politician, că nu am cum, nu am fost nici când am fost primar la Moldova Nouă, și cred că cei 30 de ani de antreprenoriat mă obligă să rămân în aceeași formulă, pentru că, dacă nu ne place să ne păcălim clienții noi veniți din comerț, nu îi putem păcăli nici pe cei care ne votează și ne trimit în funcțiile publice. Din păcate nu sunt foarte mulți care gândesc în forma asta, dar pentru toate există un început, și la fel cum mă gândesc, cum am început noi ca și companie în 1992, știu că fiecare dintre dumneavoastră ați avut un început cu multe încercări, cu multe traume, cu multe provocări și uite că ați reușit mulți dintre dumneavoastră să aveți o istorie de 30 de ani, de 25 de ani, de 20 de ani, de 10 ani, poate chiar de 1 an, și noi, prin dumneavoastră trăim în lumea reală.

În spatele privatului stă o umbră neagră, numită faliment

Întotdeauna am zis că există o mare diferență între politică și privat, în spatele privatului stă o umbră neagră, numită faliment. Din păcate, nu peste tot stă această umbră și îmi asum cuvintele pe care le spun ca om politic acum, dacă statul ar gândi ca mediul privat, cu siguranță multe lucruri s-ar întâmpla mai bine în România. Și printre dumneavoastră sunt foarte multe companii puternice, plătitoare de taxe și meritați toate felicitările. După ce am ajuns în parlament, am fost întrebat dacă vreau să fac parte din Comisia de Antreprenoriat și turism, exact ceea ce mie îmi plăcea, și cred că județul, pe lângă partea de antreprenoriat, are o componentă solidă de turism. 

Eu nu pot să fac promisiuni și nu îmi doresc să fac promisiuni, pe care nu o să le pot îndeplini, mai ales că mandatul meu este doar de 1 an de zile, dar ce pot să vă spun este că, dacă vor exista legi, inițiative sau voi putea iniția un proiect de guvern, proiect de lege, care să impulsioneze și să ajute mediul de afaceri, nu o să dau nici-un cm. înapoi.”, a declarat senatorul Adrian Torma.

torma si buzzi

Nu avem timp întâlniri cu mediul de afaceri, facem proiecte europene!

Aflată la cea de-a 29-a ediție a Topului Firmelor pe Caraș-Severin, Gala decernării premiilor de excelență a scos la iveală și starea de amorțeală permanentă din cauza căreia Carașul se află la coada clasamentului național. Camera de Comerț Industrie și Agricultură Caraș-Severin trage semnale de alarmă tot mai puternice asupra situației critice în care se află mediul de afaceri cărășean, și asta nu pentru că nu există interes față de investitori, ci pentru că ei nu vin înspre Cameră și pentru că nu sunt ajutați și susținuți de pe nicio baricadă:

„Eu am timp pentru ei, dar nu urcă nimeni dealul și, din păcate, nici dealul nu coboară. Nu avem timp de așa ceva, facem proiecte europene. Anul acesta am implementat trei proiecte foarte mari, foarte grele, suntem o Cameră mică, nu suntem bugetari, ne facem veniturile din activitățile pe care le prestăm, nimeni nu vrea să vină la noi. Daca în Mureș sunt 400 de membri activi, la noi sunt doar 28, și, în acest caz, noi trăim din fonduri europene.  Avem 7 oameni angajați la Cameră, dar nu avem timp să respirăm, pentru că de acolo vin banii. Văd si eu ce spune Nelu Popa că vin firme din Germania și vor să deschidă Parcul Industrial, dar până acum nu am văzut decât firma emz. E greu din cauza lipsei forței de muncă, dar și din cauza infrastructurii rutiere: a drumurilor, autostrăzilor, noi avem un drum care trebuie să mergem până la Lugoj, să ajungem pe autostradă, este greu!”,  spune președintele Camerei.

top firme caras

Alexandru Buzzi susține ideea că marele dezavantaj al județului Caraș, din punct de vedere economic este acela că nu există forță de muncă în județ, aceasta fiind înghită de Timișoara, care atrage tot, iar un alt aspect la fel de dramatic îl reprezintă faptul că majoritatea persoanelor apte încă de muncă alege să meargă la îngrijit de bătrâni în străinătate.

Și pentru că seara nu putea fi încheiată trist, mesajul președintelui CCIA Caraș a fost cât se poate de optimist și încurajator:

„În calitate de Camera de Comerț, suntem mândri să ne asumăm rolul de a sprijini aceste afaceri, de a facilita oportunități de dezvoltare și de a promova mediul de afaceri sănătos, ne angajăm să rămânem un partener de încredere, pentru fiecare firmă prezentă aici, oferind resurse, expertiză și susținere în eforturile lor de creștere și succes continu. Aș dori să felicit toate firmele aflate în topul acestui an, sunteți un exemplu pentru toți ceilalți antreprenori și o sursă de inspirație pentru viitoarele generații de afaceri. Cu încredere și inovare, ați reușit să depășiți obstacolele și să construiți afaceri de succes, cu pasiune și determinare, ați demonstrat că orice vis poate deveni realitate în lumea afacerilor. Felicitări!”

top firme caras

top firme caras

top firme caras

zpd publicitate Timisoara banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/