Fetiță de 10 ani din Caraș, în comă la Timișoara după ce mama ei a folosit o substanță pentru oi

spitalul de copii louis turcanu din timisoara

Copila din satul Sadova Nouă, județul Caraș-Severin, a ajuns în stare gravă la Spitalul de Copii din Timișoara după ce mama ei ar fi stropit în casă cu o substanță toxică folosită pentru spălarea blănii oilor. 

Incidentul a avut loc joi. Femeia din Sadova Nouă ar fi stropit în casă cu substanța de uz veterinar ca să scape de pureci. Și nu doar în locuință, ci și pe hainele celor trei copii: o fetiță de 10 ani, o alta de 15 ani și fratele de 11. Fata de 10 ani s-a simțit rău, iar ambulanța a transportat-o la Spitalul Municipal Caransebeș. De acolo a fost transferată în stare gravă la Spitalul de Copii din Timișoara unde a fost internată la ATI.

„A venit într-o stare extrem de gravă, cu un scor Glasgow Coma Scale foarte mic. Actualmente este ameliorată, dar în continuare prezintă semne de gravitate. De insistat cred că ar fi asupra folosirii unor substanțe extrem de toxice care sunt dedicate uzului în exclusivitate veterinar. Niște insecticide care sunt împotriva unor paraziți de ordin animal și care nu au ce să caute folosite în condițiile aplicării pe pielea omului. Ele trec prin pielea omului, intoxicația nu este neapărat prin ingestie.”, a declarat medicul Mihai Gafencu de la Spitalul de Copii din Timișoara.

Fetița este încă în comă. „În ultimele trei cazuri cu care ne-am confruntat, substanțele acestea erau folosite chiar de bunicii sau părinții copiilor ca să îi curețe pe ei de anumiți paraziți. Fetița e în comă. Nu avem alți frați în spital. Simptomele fetiței erau din cele mai grave. A sosit în comă.”, a mai explicat Gafencu potrivit căruia fata are șanse de supraviețuire pentru că substanța toxică are un antidot.

Prezent la Timișoara, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că doar prin educarea și informarea populației astfel de cazuri ar putea fi stopate.

„Informarea, educația sunt răspunsul corect. Lucrul ăsta nu putem să îl facem decât împreună. Noi ca medici putem să încercăm să ne educăm pacienții în domeniul prevenției, dar școala trebuie să rezolve lucrurile astea pentru că în mod evident oamenii fac lucrul ăsta din neștiință sau din neglijență. Nu există o soluție miraculoasă, este un proces, va dura probabil ani de zile, important este ca aceste lucruri să se reducă semnificativ în perioada următoare. Putem să facem campanii de informare, nu cred că dumneavoastră vi se pare rațional să încerci să speli un copil cu o substanță pentru dezinfecția animalelor.”, a declarat Alexandru Rafila.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/