Festivalul Veterani 2022! Bucuria spectacolului stradal, muzică clasică și parada costumelor medievale

veterani
po 1000x100px (4)

Ediția din acest an a Festivalulului Internațional Veterani – Art Fusion aduce la Lugoj nu numai bucuria spectacolului stradal, ci și recitaluri de muzică clasică și tradiționala paradă a costumelor medievale.

Festivalul, ajuns la ediția a cincea, este organizat de Asociația FOA – Fusion of Arts și este finanțat din bugetul local al municipiului Lugoj. Manifestarea se va desfășura în zilele de 23 și 24 septembrie la Universitatea Europeană Drăgan, Teatrul Municipal, Centrul de Tineret – Lugoj și Casa Armatei.

Momentul inaugural este programat vineri, 23 septembrie, de la ora 12, la Casa Armatei (Cercul Militar Lugoj), cu conferința lui Vasile Lupașc Sfinteș – ”Istorie, artă și personaje de eroi” – prezentare de cărți istorice, pesonaje de poveste și eroi.

Urmează spectacolul ”Canzoneta unei nopți de toamnă”, care va avea loc la Teatrul Municipal ”Traian Grozăvescu”, de la ora 18.30. În cadrul acestuia, vor evolua soprana Maria Mădălina Constantin, tenorul Liviu Indricău, baritonul Iordache Basalic și basul Alin Horia Mânzat. Recitalul este o producție Smart Art și BES România.

La ora 20, la Centrul de Tineret din oraș, vor urma o serie de ateliere muzcale și mini-concerte, susținute de Angelo Iancu, Larisa Danciu, Maria Cristina, Maria Jipa, Don Stage & Enzo Vallicelli (Italia).

headerexpress cc

Ziua de sâmbătă, 24 septembrie, va fi deschisă de parada costumelor medievale. Parada va porni la ora 16.30 din fața Universității Europene Drăgan și va continua pe straseul Splaiul 1 Decembrie, podul Leucuța, Splaiul Tinereții, Podul de Fier, strada Unirii, Piața J.C. Drăgan, strada A. Șaguna, Piața Victoriei, str. 20 decembrie 1989. Sosirea va fi la Universitatea Europeană Drăgan.

La 17.30 sunt programate evenimentele Photo Time FOA și un moment de dans medieval, iar la ora 18 vor începe la Universitate o erie de momente artistice și muzicale, susținute de Mary and the Gang, Don Stage & Enzo Vallicelli, Lupus Dacus, Springtime Band 2.1, Infinity Arts și spectacolul pirotehnic al celor de la Amor Flamis.

Accesul la toate evenimentele proiectului este gratuit. Parteneri ai festivalului  sunt Universitatea Europeană Drăgan, FITT, Centrul de Tineret Lugoj, Casa de Cultură a Municipiului și Casa Armatei.

Personalitatea generalului Conte Frederico (Federigo, după alte înscrisuri) Veterani, născut în anul 1643 în Italia, în familia ultimului Duce de Urbino, a fost pusă în valoare de colonelul Liviu Groza, reputat istoric militar. În anul 1995, Liviu Groza, Cetățean de Onoare al Caransebeșului, a lansat cartea ”Bătălia de la Lugoj – 25 septembrie 1695”. Lansarea a avut loc la Teatrul Municipal și a marcat aniversarea a 300 de ani de la acel eveniment istoria. În urmă cu cinci ani, Asociația FOA – Fusion of Arts, condusă de Flavia Rosana Căpraru, a început organizarea festivalului medieval Veterani, în amintirea bătăliei de la 25 septembrie 1695, în care generalul conte, eliberator și martir al Lugojului, și-a dat viața.