Festivalul Traian Barbu; a opta ediție din nou la Oțelu Roșu

traian barbu

După 55 de ani de activitate, cunoscutul rapsod vrea să ducă mai departe doina Banatului.

Festivalul a apărut la inițiativa sa tocmai din dorința de a face ceva pentru tânăra generație. Vrea mult să lase ceva în urmă pentru că folclorul s-a deteriorat iar manelele se-aud parcă prea mult și prea des. Așa că a pornit festivalul prin forțe proprii ducându-l aproape de unul singur. Inițial s-a ținut la Oțelu Roșu, apoi s-a mutat la Marga, Traian Barbu suportând costurile aproape în totalitate și dând și premii tot pe cheltuială proprie. Au fost însă ediții reușite care-i dau încredere că festivalul va dăinui mai ales că atrage participanți din toată Valea Bistrei.

Anul acesta, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale a decis să se implice pentru ca festivalul să se reia după câțiva ani de întrerupere. Traian Barbu se gândea chiar să renunțe pentru că, deși are peste 100 de doine în repertoriu și e în continuare apreciat, nu mai poate cânta ca altădată și nici nu mai poate susține festivalul. Se bucură însă mult pentru că povestea merge mai departe și, odată cu ea, și doina.

„Recent am fost la un măsurat de oi unde a fost foarte frumos. Organizarea a fost de excepție. Eu eram supărat că nu se mai cântă doine dar, până la ora patru noaptea, s-au cântat doine. Dacă nu muncim să facem ceva pentru doină, ce se va alege de ea?”, sunt cuvintele unui rapsod care, de-a lungul vieții, a activat în ansambluri precum „Junii Sibiului”, „Cindrelul”, „Maramureșul” sau Filarmonica din Arad. Tinerilor le dorește să le dea Dumnezeu suflet curat cu care să simtă doina. Și să nu uite niciodată că doinitorii Banatului au fost renumiți în toată țara, inclusiv în Novisad. Pe vremuri, chiar și Achim Nica a fost invitat la Novisad să cânte doine.

Organizatori sunt Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Primăria Oțelu Roșu și Consiliul Județean. Oamenii talentați, tineri sau mai puțin tineri, sunt invitați să se înscrie la festivalul care va avea loc pe platoul din fața Casei de Cultură Oțelu Roșu în zilele de 30 și 31 mai de la ora 18:00. Vor trebui să cânte două piese: două strofe dintr-o doină fără acompaniament și o melodie mișcată cu negativ de pe stick sau CD. Cei interesați pot obține mai multe detalii aici.

Festivalul Traian Barbu, 2024.

Afisul festivalului Traian Barbu, Oțelu Roșu, 2024.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/