Festivalul alimentelor, băuturilor şi produselor tradiţionale

Producătorii din Caraș-Severin au luat cu asalt localitatea Banatski Karlovac, din Serbia, ca să participe la „Festivalul alimentelor, băuturilor şi produselor tradiţionale”. Acțiunea se află la prima ediţie şi marchează strânsa colaborare româno-sârbă.

Totul se petrece în cadrul unui proiect lansat de Asociația Euroland în colaborare cu vecinii de peste graniță. În baza aceleiași colaborări, un grup de producători români a participat la Festivalului alimentelor, băuturilor şi produselor tradiţionale. „După deschiderea oficială a urmat un spectacol folcloric şi trecerea în revistă a standurilor producătorilor agricoli din zona Banatului de Sud. Participanţii au prezentat o ofertă bogată la standurile special amenajate”, a spus Andrei Sabo, președintele Euroland Banat.

Sârbii au pregătit de la tradiţionala fasole la cazan şi gulaş, de la gogoşi şi murături, până la prăjituri de casă, plăcinte şi colaci, unele dintre aceste produse fiind chiar de post. Alături de bucatele înmiresmate nu au lipsit produsele artizanale realizate de asociaţiile femeilor de etnie română din satele româneşti din zonă (Bunicuţele de la Uzdin e doar unul dintre exemple), felurite produse artizanale din lemn şi piele, diverse obiecte de îmbrăcăminte. Şcoala din Banatski Karlovac a fost gazda unui vernisaj de tablouri realizate de artişti locali şi din comunităţile învecinate.

La loc de cinste s-au situat şi producătorii de vin şi rachiu din „loză”, din zona dunelor de nisip ale Deliblatei. Aceştia sunt recunoscuţi pentru vinul cu o aromă aparte ce se produce din viţa de vie crescută în această „Sahara Europei”, cum le place locuitorilor zonei să o numească.

Vizită în Caraș-Severin
De exemplu, săptămâna trecută un grup de producători locali din zona Municipalităţii Alibunar a efectuat o vizită de studiu în Banatul Montan. „Timp de cinci zile oaspeţii sârbi au participat la seminarii, au vizitat instituţii de specialitate şi s-au întâlnit cu producători locali din judeţul nostru”, a spus Andrei Sabo.

Delegaţia din zona Alibunar a avut ocazia să vadă la faţa locului afaceri de succes ale câtorva fermieri români care au beneficiat de sprijin financiar prin programele şi măsurile existente, înainte şi după aderarea României la UE, dar şi mici afaceri de familie derulate cu resurse proprii.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/