„Ca să ai parte de succes, mai întâi trebuie să te îndrăgostești de munca ta.” Și iată-i după 21 de ani în topul celor mai buni, alături de fermierii ambițioși, care vor să fie lideri de piață în agricultura din vestul țării și nu numai. 23 mai, un nou eveniment de excepție, Ziua Câmpului – marcă înregistrată Merpano.
Peste 1000 de fermieri au sărbătorit astăzi munca asiduă și rezultatele pe măsură, în cadrul celui mai așteptat eveniment din vestul țării: Ziua Câmpului – ediția cu numărul 3. Fermieri, furnizori de inputuri pentru agricultură și producători agricoli din toată țara au fost prezenți pe platforma Merpano, de 15 hectare, situată între localitățile Dudeștii Noi și Săcălaz, locul în care parteneriatul și unitatea au fost cuvintele de ordine ce au dominat întreaga manifestare.
„Fermieri, uniți-vă! Doar așa vom putea continua cea mai nobilă dintre meserii – agricultura. Să depunem, în continuare, muncă asiduă și pasiune pentru pământul nostru roditor. Haideți să auzim melodia pământului! Din păcate, omul a reușit să pună între el și pământ, asfalt și beton. De unde să-și mai ia omul bunătatea și omenia, semnele vitale, când astăzi omul a ajuns individualist, afectând prin faptele sale mediul înconjurător. Vă doresc tuturor ca melodia pământului să aducă bunătate omenie și multă sănătate.”, a transmis Ioan Goșa, primarul localității Dudeștii Noi.
În câmpia roditoare a Banatului, pe cele 15 hectare cu loturi demonstrative de cultură de rapiță, grâu, orz, orzoaică, au fost prezente companii cu activitate în domeniul tehnicii de fertilizare și protecție a culturilor, dar și producători de semințe și pesticide, producători și furnizori de îngrășăminte foliare, solide și speciale, producători și distribuitori de mașini și utilaje agricole, precum și furnizori de soluții pentru agricultură.
Fondatorul Merpano, dr. inginer Andreea Toșca a dezvăluit celor prezenți, că după cei 21 de activitate, lucrurile nu stagnează, ci din contră, „creștem tot mai mult, devenim tot mai puternici, și asta se datorează doar crezului nostru: unitate și parteneriat de durată. Ambiția, pasiunea și dedicarea sunt elementele care ne definesc şi care fac diferența! Mulțumesc, pe această cale, tuturor partenerilor, dar mai ales echipei noastre!”
Sunt 21 de ani de activitate pentru cea mai puternică firmă cu capital 100% privat românesc, înființată în anul 2002 și a cărui obiectiv principal este furnizarea de produse pentru protecția plantelor, de semințe cu valoare genetică mare, fertilizanților, precum și a serviciilor agricole profesionale.
De când compania a luat ființă, Merpano a continuat să își diversifice serviciile și produsele în domeniul agricol, îmbunătățindu-și și consolidându-și poziția în peisajul agricol din vestul țării.
Cu peste 250 ha de producere sămânță a celor mai adaptate soiuri de grâu, Merpano oferă anual, clienților, peste 1500 tone sămânță de grâu, selectată, tratată și însăcuită la cele mai înalte standarde, iar atuurile care le asigură mereu succesul constau în seriozitatea față de parteneri, flexibilitatea în relațiile comerciale, achiziționarea recoltei de la fermieri, capacitatea mare de stocare și posibilitatea păstrării produselor pe termen lung.
Suprafața de teren de peste 3000 ha, pe care o deține compania Merpano, sprijină procesul de selecție al celor mai bune varietăți, precum și a celor mai adaptate și eficiente tehnologii pentru fermierii din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Mehedinți.
La eveniment au fost prezenți și prefectul de Timiș Mihai Ritivoiu, primarul comunei Săcălaz, Viorel Nicu și primarul localității Sânnicolau Mare, Dănuț Groza cel care a punctat faptul că Merpano merită toate aplauzele și din punct de vedere al implicării în viața culturală, socială și educativă a localității Săcălaz. De asemenea, edilul a atras și un semnal de alarmă asupra colaborării dintre agricultori și atenția pe care le-o acordă Guvernul.
„Este o perioadă extrem de dificilă și mă așteptam să fie mult mai atenți cu ei. Pe de o parte discuțiile legate de grâul importat din Ucraina, iar pe de alta, problema la crescătorii de animale. Spre exemplu, preturile la lapte, de la 2,70 s-au făcut un 1,30, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toți. Acești oameni care ne pun tot pe masă trebuie să fie altfel susținuți de către autorități.”
Și directorul executiv al Direcției Agricole Timiș, dr. ing. Codruț Angheș, a aplaudat inițiativa tinerilor fermieri de a intra în această lume a greutăților, dar atât de frumoasă: „sunt mândru că vad foarte multă lume, tineri fermieri pe care îi încurajez să nu abandoneze drumul lor, pe care au pornit. Venind după cel mai greu an agricol, după o secetă puternică, știu problemele și nemulțumirile acestora și suntem alături de ei. Noi susținem toți fermierii, susținem agricultura din România, în limita posibilităților existente.”
Este nevoie absolută de susținerea totală a autorităților, spune și Alina Crețu, directorul Forumului Agricultorilor din România:
„Ne cam plângem, dar este în natura noastră să strigăm atunci când avem nevoie de ajutor și de susținere, pentru că lucrăm cu natura și nu putem controla toate etapele. Prețul cerealelor vedem cât de mult a scăzut și tot ce ne dorim este să corectăm aceste greșeli. Avem nevoie de autorități ca să ne simplifice munca, învățam tehnici, avem parteneri solizi, dar avem nevoie și de autorități mai mult ca niciodată, și aici mă refer la investiții în irigații, drenaj, care să treacă cu suportul și susținerea autorităților legale, iar noi fermierii să fim uniți, să schimbăm informații, experiențe și să facem parte din organizații care să ne reprezinte interesele.”
Ziua Câmpului – Merpano, nu putea fi sărbătorită altfel decât cu o zi însorită, parteneriate de succes și desigur, un program artistic, pe sufletul tuturor.