Fermieri, atenţie la tratament! Sunt 50 de focare de boală a limbii albastre în judeţ

Peste 50 de focare de boală a limbii albastre au fost depistate în judeţ, iar virusul continuă să se manifete la noi efective de animale. Circa 1.000 de oi, capre și vaci au murit în Caraș-Severin. 

Medicii specialiști atenţionează fermierii asupra importanţei pe care un tratament corect o are în limitarea evoluţiei bolii la animale şi a pierderilor din gospodării şi ferme. Mai mult, modul în care se manifestă virusul este extrem de agresiv în anumite părţi din județ, fiind înregistrate cazuri în care un animal sănătos a decedat în câteva ore. ,,Cineva a semnalat cazuri ieşite din comun. Oaie sănătoasă s-a oprit din rumegat şi în trei ore a fost moartă… O evoluţie fulgerătoare. În ce priveşte tratamentele, s-a iscat o isterie generală. Într-adevăr, oamenii s-au speriat, dar atenţie la ce medicamente se folosesc, pentru că fiind boală virală antibioticul nu combate decât complicaţiile virusului. Fermierii sunt tentaţi să folosească şi un medicament antiinflamator steroidian care scade imunitatea organismului şi atunci, din punctul nostru de vedere, am recomandat folosirea tonicelor, vitamine administrate la animale, sau un antiinflamator, dar nesteroidian, care nu intervine asupra imunităţii. Sigur, antibioticul nu este nerecomandat, numai că nu este el cel care rezolvă problema la un bolnav, dar trebuie întărită imunitatea animalului, capacitatea organismului lui de a lupta cu boala. Aici apar şi mortalităţile: ori la tineretul care nu are sistemul imunitar format, ori la cele bătrâne care au sistemul deficitar“, a precizat medicul Radu Tătaru, de la DSVSA Caraş-Severin.

Oficial, ANVSA a confirmat boala doar la Cârnecea și Forotic, dar numărul mare de probe ajunse din ţară prelungeşte timpul în care pot fi transmise rezultatele. Cele mai afectate sunt ovinele. Sunt bolnave în jur de 7000 de ovine din cele 340.000 înregsitrate în baza de date din judeţ, adică 2, 2% din total. Procentul de animale moarte este undeva la 0.3%, adică 700-800 de capete de la începutul epidemiei. Vineri, în laborator la diagnostic se aflau în jur de 60 de probe de la tot atâtea oi moarte. La caprine lucrurile sunt relativ bune, dacă se poate spune aşa. La cam 20.000 de capre cât avem în cartagrafie, 52 sunt bolnave şi circa 20 au murit. La Bovine, 96 declarate bolnave şi patru sunt moarte“, a spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Caraş-Severin, care a mai subliniat că ,,vacile trec în general bine prin boală, cele care sunt înaintate în vârstă sunt vulnerabile şi mor, mai ales dacă au sistemul imunitar slab“.

Doctorii sanitar-veterinari, dar şi proprietarii de animale își pun speranța în răspunsul bun la tratament, dar și în condițiile meteo, întrucât dacă temperatura rămâne sub 12 grade Celsius, extinderea bolii se stopează.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/