Fenomenul traficului de persoane, în scădere. 24 de timișeni au fost anul trecut victime

Exploatarea sexuală și exploatarea prin muncă sunt cele mai des întâlnite forme de trafic de persoane, spun autoritățile naționale din domeniu. În cazul multor victime, exploatarea are loc chiar intern, dar și în țări din vestul Europei, Germania, Italia sau Irlanda. Pentru reducerea numărului victimelor, la Timișoara a fost lansată a doua ediție a campaniei naționale „Informare acasă! Siguranță în lume”, în prezența ministrului românilor de pretutindeni, Natalia Intotero.

În județul Timiș au fost înregistrate anul trecut 24 de cazuri de trafic de persoane, cele mai multe având în prim-plan victime ale exploatării sexuale și prin muncă. În primele 3 luni ale acestui an, au fost înregistrate 5 cazuri, spun autoritățile din domeniu.

Tendința de scădere se înregistrează și la nivel național, a afirmat la Timișoara ministrul românilor de pretutindeni, Natalia Intotero, prezentă la lansarea campaniei naționale „Informare acasă! Siguranță în lume”: „După prima ediție a campaniei, potrivit datelor oferite de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, a crescut cu 40% numărul cetățenilor care, înainte de a alege să călătorească, să munceacă sau să studieze în afara granițelor, consultă instituțiile abilitate din România și din afara granițelor. (…) Prin intermediul acestei campanii nu ne propunem să-i încurajăm pe cetățenii români să plece în afara granițelor (…), noi ne dorim să avem cât mai puține cazuri de români, de tineri care cad pradă celor două fenomene, traficului de persoane și a sclaviei moderne.”

Campania națională a fost lansată în Sala Festivă a Colegiului Național C.D. Loga din Timișoara, în prezența a sute de liceeni, care au nevoie să fie informați. Recomandările pe care le fac autoritățile înainte de a pleca în străinătate pentru orice motiv, studii, muncă sau altele, pot fi găsite și pe site-urile http://anitp.mai.gov.ro/ și http://www.mprp.gov.ro/web/brosura-campaniei-nationale-informare-acasa-siguranta-in-lume/