„Fenomenul Gărâna”, reîncărcat a douăzeci și doua oară [FOTO]

În Poiana Lupului răsună iarăși acorduri de jazz. Joi seara a fost deschisă oficial, în aceeași formulă deja consacrată, cu Marius Giura și Florian Lungu pe scenă, ediția din acest an Gărâna Jazz Festival.

Dacă Festivalul a debutat mai cu „zgomot”, o trupă cu nume și influențe proletare încercând să-i cucerească pe destul de mulții spectatori ajunși în Poiană, cu siguranță evenimentul imediat următor a fost piesa de rezistență a acelei zile. Zi care va rămâne în istorie ca ziua în care You Sun Nah a urcat pe scenă.

Renumita solistă coreeană a fost acompaniată doar de măiestria chitaristului Ulf Walkenius (că tot suntem în Poiana Lupului!) și a cules ropote de aplauze și urale, publicul insistând fervent să-l răsplătească cu un… „bis”.

Nu a lipsit atmosfera specifică, tarebele cu vin și brânzeturi, cazanele cu gulaș și alte preparate la grătar, porumbul fiert sau clătitele uriașe. Este prezentă și Fundația Culturală Jazz Banat, Institutul Cultural Polonez, concertele din curtea Hanului „La Răscruce” ori diversele manifestări culturale din renumita biserică catolică.

Line-up–ul din acest an este alcătuit din Youn Sun Nah & Ulf Wakenius, Stanley Clarke Band, Sly & Robbie meet Nils Petter Molvær feat. Eivind Aarset & Vladislav Delay, Roberto Fonseca Trio, Rymden (Wesseltoft, Öström, Berglund), Sebastian Studnitzky Quartet, Ekalavya (Abhijith PS Nair, Mohini Dey, Sandeep Mohan, Johnson, Roop), La Classe operaia va in Paradiso (lider Mircea Tiberian), Pink Freud, Kekko Fornarelli Trio, Elena Mîndru Finnection feat. Adam Bałdych, Bandes Originales (Courtois, Erdmann, Fincker), Avishai Cohen’s Big Vicious, Puba Jazz Connection, Adam Bałdych & Helge Lien Trio și Tore Brunborg, Stefano Battaglia Trio, Emil Bîzgă Quartet – Gipsy Blues, Exit Oz, Trigon, Benny Rietveld Ensemble, Horea Crișovan Acoustic Trip, Alex Calancea Band, Raul Kusak, Teodor Pop, Gheorghe Fikl. Programul complet pe zile este disponibil pe site-ul jazz.ro”>https://www.garana-jazz.ro.

„Este o ediție în care practic toți artiștii sunt de linia întâi. (…) Duminică va fi o seară cu totul ieșită din comun, în care la început va cânta Stefano Battaglia Trio din Italia, apoi grupul Rymden. Iar în continuare, un grup din India care este pentru prima dată în România, va putea fi văzută Mohini Dey, una din marile vedete actuale, care la nici 20 de ani era deja o mare vedetă internațională. Acum, la 20 de ani, este o confirmare pentru toți. Este pentru prima dată în România, Mohini Dey, un nume așteptat de toți cunoscătorii. Iar în final, cireașa de pe tort, concertul lui Stanley Clarke, un muzician care nu are nevoie de nicio prezentare”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Marius Giura, directorul Festivalului de Jazz de la Gărâna.

Marius Giura a precizat că sunt așteptate să participe aproximativ 8.000 de persoane în fiecare seară a festivalului, fiind oameni veniți din toate colțurile lumii.

„Festivalul are un mare succes datorită frumuseții zonei și a marilor artiști care sunt invitați aici să cânte. Nu sunt artiști pe care-i poți vedea în fiecare zi. Contează și dorința organizatorului de a nu renunța, pentru că este un festival care se naște greu, se finanțează prost și e gen de nișă, sunt mai multe obstacole în calea unui organizator de evenimente. Se muncește un an de zile și în patru zile se consumă”, a mai afirmat directorul Festivalului de Jazz de la Gărâna.

Pe lângă concerte, publicul va putea participa la prezentarea unei instalații-experiment realizată de pictorul Gheorghe Fikl, la reprezentația piesei de teatru „Ferma”, a trupei Auăleu, la Târgul Național de Viniluri, la expoziția de afișe de jazz, precum și la lansarea cărții „Instant Stage” semnată de Ioana Tăut.

Bilete mai pot fi achiziționate online de pe pe jazz.ro/bilete”>http://www.garana-jazz.ro/bilete. De asemenea, biletele vor fi disponibile și la fața locului, la punctul de acces în Poiana Lupului, în trei variante: bilet de o zi, la prețul de 85 lei; abonament pentru trei zile, la prețul de 240 lei și abonament pentru întreaga perioadă a festivalului, la prețul de 300 de lei. Persoanele care nu au reușit să își rezerve cazarea au opțiunea campării, care este cea mai populară variantă de cazare la Festivalul de Jazz de la Gărâna. Camparea se poate face pe dealuri, peste drum de scene sau în curțile sătenilor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/