Fermierii și-au petrecut prima noapte în parcarea Modex din Timișoara. În speranța că va opri protestele, Guvernul a adoptat câteva măsuri.
Agricultorii din mai multe localități din Timiș au ajuns, joi seara, în centrul Timișoarei. Au oprit tractoarele într-o parcare pusă la dispoziție de autorități și spun că nu vor pleca până nu vor vedea legiferate revendicările lor. În timp ce la Timișoara fermierii protestau, Guvernul a adoptat câteva măsuri din lista cerută de aceștia.
„Se exceptează de la obligația de a efectua inspecția tehnică periodică vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h. Totodată, se stabilește efectuarea la 6 luni a inspecției tehnice periodice a tuturor autovehiculelor care desfășoară activitatea de RENT CAR, deci atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere”, este una dintre măsuri.
Fermierii își vor putea face inspecția tractoarelor direct la ferme, nu mai trebuie să se deplaseze la RAR. Agricultorii români afectați de războiul din Ucraian vor primi granturi.
„Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro/hectar, care se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 beneficiari”, aflăm de la Guvern.
Executivul a recunoscut și seceta pedologică din anul 2023 ca fiind „fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale în agricultură”. Astfel, cei afectați de acest fenomen pot să achite ratele de credit sau leasing.
Protestul de la Timișoara continuă însă, fermierii având voie să staționeze în parcarea din centrul orașului până în 24 ianuarie.