Femeia însărcinată cu hârtii riscă să piardă… sarcina! Motive de îngrijorare la Tribunalul Caraș-Severin!

Desfășurarea activităților în tribunale presupune mai multe riscuri la care sunt expuși angajații decât s-ar crede. Sănătatea este unul dintre ele! Munca din instanțe, chiar dacă nu se compară cu lucrul în mină, are efecte care se resimt inclusiv în rândul femeilor însărcinate.

Reprezentantul societății civile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Victor Alistar, în urma unei vizite la Tribunalul Caraș-Severin, a vorbit despre condițiile dăunătoare sănătății la care sunt expuse femeile însărcinate în toate tribunalele din țară. Calitatea aerului este una dintre problemele principale. Activitatea unei femei însărcinate cu funcția de grefier poate pune în pericol sarcina: „S-a vrut să se scoată sporul de 15% pentru condiții vătămătoare la locul de muncă. Eu mă pun contra vântului! De pildă, la Curtea de Apel București și nu numai doamnele care au funcția de grefier prezintă un mare semnal de alarmă. Din totalul femeilor care intră în concediu prenatal, 70% sunt diagnosticate cu sarcină cu risc crescut! De ce? Praful, multă hârtie în arhive, ventilație necorespunzătoare etc.”, explică Victor Alistar.

Grefierul este funcționarul judecătoresc însărcinat cu înregistrarea dezbaterilor instanței, cu redactarea hotărârilor, cu întocmirea, păstrarea și comunicarea actelor de procedură. Așadar, arhiva este asociată cu praful de pe toate documentele cu care femeile lucrează zi de zi.

leader board 728 x 90 px

„Au spus: dar ce, lucrează în mină? Acest nivel minimalist de a pune problema ne va transforma într-un serviciu complet frustrat, ineficient, anacronic și după cum se manifestă unii magistrați, de capul lor, și nu de capul legii. În loc să corectăm, aducem disfuncții grave de sistem. Ne furăm căciula, iar populația aplaudă pentru că mestecă ceea ce livrează politicul!”, mai precizează membrul CSM, Victor Alistar.