Felix Borcean îi dă cu tifla prefectului Cristian Gâfu: „Nu se redeschide Piața Gugulanilor!”

Hotărârea de închidere a Pieței Gugulanilor din Caransebeș a trezit nemulțumirea unor oficialități locale, iar mai nou, interesul Instituției Prefectului de Caraș-Severin. Este suficient să amintim că atât oficialitățile locale, cât și conducerea Prefecturii s-au situat constant împotriva deciziilor luate de Consiliul Local Caransebeș și primarul Felix Borcean pentru a înțelege de ce s-a ajuns aici.

Într-un comunicat de presă, prefectul Cristian Gâfu a cerut imperios deschiderea acestei piețe, pe considerentul că „sunt oameni care depind de aceste activităţi şi cărora nu li se poate suprima venitul în contextul în care legea nu prevede aşa ceva şi marile lanţuri de supermarketuri rămân deschise. Legea trebuie aplicată în egală măsură pentru toţi operatorii economici, fără discriminare”.

Răspunsul lui Felix Borcean a venit prompt, edilul-șef manifestându-și surprinderea față de interesul constant manifestat de prefectul Gâfu, în calitatea lui de reprezentant al Guvernului în teritoriu, în condițiile în care în județ sunt cu mult mai multe probleme în care Prefectura ar trebui să se implice în aceste zile.

„Din informarea dumneavoastră nr. 1/6046 din 01.04.2020 se înțelege că activitatea piețelor agroalimentare nu este restricționată de niciuna dintre ordonanțele militare emise până în prezent, dar pe de altă parte, nici nu este imperativ impusă de a se desfășura, lăsând la latitudinea comitetelor locale pentru situații de urgență de a se pronunța în privința oportunității de a funcționa sau nu, cu atât mai mult cu cât, unele dintre acestea, cum este cazul Pieței Gugulanilor, din Caransebeș, sunt structuri aflate în subordinea primăriilor”.

Borcean îi reamintește cădecizia sauspendării activității Pieței Gugulanilor în perioada instituirii stării de urgență la nivel național a fost luată cu votul cvasiunanim al Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Mai mult, primarul consideră că toate măsurile stipulate în art. 7 din Ordonanța 3/24.03.2020, sunt dificil, dacă nu imposibil de aplicat în cazul piețelor agroalimentare, respectiv a Pieței Gugulanilor, activitatea dintr-o astfel de locație neputându-se compara cu cea dintr-o alimentară sau supermarket.

„Având în vedere cele mai sus menționate, precum și escaladarea accentuată a cazurilor de infecții cu Covid-19, la nivelul județului și a întregii țări, dar și a declarării Spitalului Municipiului de Urgență Caransebeș drept spital-suport pentru pacienții Covid-19, considerăm că măsura suspendării activității pieței din Caransebeș trebuie să rămână în vigoare”, se arată în scrisoarea pe care primarul Caransebeșului i-a trimis-o prefectului Cristian Gâfu.

Felix Borcean îl compătimește pe fostul său coleg de partid, astăzi ajuns prefect, și îl înțelege că toată această implicare în deschiderea pieței vine de la șefii lui de la București, dar că acest lucru nu-l va convinge să ia măsurile cele mai corecte în vederea protejării populației de temutul virus.