„Felicitări, Nelu! Felicitări, Romeo! Linie dreaptă pentru un nou spital județean la Reșița!”

vela popa dunca

Senatorul PNL Marcel Vela a anunțat că Banatul de Munte va primi finanțare pentru un spital județean nou!

„Acum șase luni, în decembrie 2022, mergeam la Strasbourg împreună cu Nelu Popa și Romeo Dunca, alături de o echipă de proiectanți, pentru a vedea un exemplu de bune practici medicale în Franța. Gazda noastră, managerul de origine română, ne-a prezentat cum se poate face cu bani relativ puțini un spital deosebit de practic și modern. Cum toată tevatura cu actualul SJU CS a ajuns să fie o banală dispută politică și de orgolii pe un spital deja falimentar, soluția, la care am fost parte deopotrivă toți cei trei colegi și prieteni, era evidentă… un spital nou, eficient, modern si cu costuri reduse. Finanțarea locală a proiectului de execuție și alocarea terenului, asigurarea cofinanțării județene și a cheltuielilor neeligibile, susținerea unui nou spital județean la nivel politic și guvernamental, a unui nou mod de finanțare și a OUG la nivel parlamentar… toate acestea împărțite frățește, au fost un efort prea mic pentru un rezultat așa de mare! Pentru că DA! Banatul de Munte va primi finanțare pentru un spital județean nou!”, a spus Marcel Vela.

Guvernul României a adoptat ieri o Ordonanță de Urgență care stabilește criteriile de eligibilitate pentru investițiile prin Programul Operaţional pentru Sănătate, în valoare de aproximativ 6 miliarde de euro. Astfel, România va derula noi proiecte de construire de spitale noi și de modernizare a celor existente, venind în completarea celor deja finanțate și anunțate prin PNRR. Finanțarea se asigură din fonduri externe nerambursabile și din împrumuturi contractate cu instituțiile financiare internaționale.

publicitate ziar expresb 1000x100

Scopul acestor investiții în rețeaua sanitară, explică liderul PNL Caraș-Severin, este reducerea decalajelor actuale dintre județele din România și asigurarea unor servicii medicale de calitate în toate zonele țării. Sumele finanțate sunt cuprinse între 5 milioane si 500 de milioane euro pentru spitale județene, între 5 milioane și 75 de milioane euro pentru cele municipale și între 5 milioane și 45 de milioane euro pentru cele orășenești. Pe lângă construcții noi, mai sunt cuprinse și finanțarea lucrărilor de extindere/modernizare/reabilitare pentru unități medicale, inclusiv lucrări de conectare, extindere/modernizare/reabilitare la clădiri existente și dotare cu echipamente medicale specifice, inclusiv măsuri de tranziție spre energie verde și digitalizare.

„Mulțumesc sincer Guvernului României și întregii coaliții de guvernare pentru adoptarea OUG! Felicitări, Nelu! Felicitări, Romeo! Felicitări tuturor care ne-au fost alături în acest vis! Alături de SMURD Caransebeș a MAI, această nouă investiție majoră din Banatul de Munte va salva multe vieți aflate în cumpăna destinului!”, a mai spus senatorul Vela.