Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a participat azi la Timișoara, alături de reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA, la prima sesiune de instruire cu practici anticorupție a managerilor de spitale și a celor care se ocupă de achiziții publice în sistemul sanitar.
„Este vorba de bune practici în domeniul integrității și al practicilor anticorupție care trebuie să guverneze ceea ce facem în momentul de față, investiții fără precedent în sistemul de sănătate. Ministerul Sănătății a demarat toate proiectele din Programul Național de Redresare și Reziliență, a repornit programele blocate în anul 2020-2021 de construcție a noilor centre pentru persoanele cu arsuri, de asemenea alte proiecte importante care se referă la dotarea secțiilor de radioterapie au fost deja finalizate. Toate aceste lucruri însă nu se pot face cu responsabilitate, în folosul pacienților, al cetățenilor în general decât dacă beneficiază de bune practici în domeniul achizițiilor publice. Achizițiile publice trebuie să se desfășoare rapid, în limitele prevăzute de lege, însă acest lucru nu înseamnă să risipim banii publici, fie că sunt românești, guvernamentali, europeni sau de la Banca Mondială.”, a declarat Alexandru Rafila, la Timișoara.
Potrivit lui Alexandru Rafila, corupția generează subdezvoltare și stagnare.
„De ce este semnificativ acest eveniment? Pentru că avem un partener extraordinar de important, Departamentul de Justiție al SUA, prin Biroul Federal de Investigații, experții de la Departamentul de Justiție au participat și au fost co-organizatori ai acestui eveniment, la fel ca și următoarele evenimente, vom semna un protocol de colaborare în acest sens și aș vrea să menționez Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul consultanței pe care o realizează în cadrul programului de redresare și reziliență, avem și această componentă referitoare la integritate, la bunele practici anticorupție. Și bineînțeles, experții Organizației au participat și ei vor participa în continuare la acest lucru. (…) Eu am spus un lucru astăzi și cred că ar trebui să îl înțeleagă toată lumea: nu luptăm împotriva corupției de dragul luptei împotriva corupției. Corupția generează subdezvoltare și generează stagnare. Sărăcia este generată de o corupție mare care face imposibilă realizarea obiectivelor pe care ni le propunem.”, a mai precizat ministrul Sănătății.
E important ca pacienții din întreaga țară să aibă acces la servicii de sănătate, a mai spus Rafila: „Vă dau un exemplu, ca să înțelegeți: dacă cumpărăm un echipament cu un preț de 5 ori mai mare decât este prețul acelui echipament real, atunci înseamnă că dotăm un singur spital în loc să dotăm cinci spitale. Este o chestiune foarte simplă, ne dorim ca pacienții din toată țara să aibă acces la servicii de sănătate. Ca să aibă acces toți, trebuie să folosim banii cât mai bine posibil. Nu e doar doar de un slogan, ci de o aplicabilitate practică a acestui lucru.”
Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Departamentul de Stat al SUA, a organizat la Timişoara primul eveniment despre integritate şi practici anticorupţie în sistemul de achiziţii publice din domeniul sănătății. Evenimente similare vor avea loc în toate regiunile țării.