Primăria Municipiului Lugoj, alături de Consiliul Local şi Asociația 16 – 21 Decembrie 1989 – Lugoj vor organiza două zile de manifestări dedicate zilei de 20 decembrie, care a fost declarată Ziua Lugojului. Programul manifestărilor din acest an va debuta astăzi, de la ora 12, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde revoluţionarii vor oferi lugojenilor 1.000 de porții de fasole cu ciolan afumat şi o cană de vin fiert. Asta doar dacă cineva va deszăpezi zona, pentru că nămeții existenți fac aproape imposibil accesul pe platou.
După mica chermeză în aer liber, la ora 17, la Muzeul de Istorie şi Etnografie al Lugojului, va avea loc vernisajul expoziţiei „Revoluția în Municipiul Lugoj”.
Cea mai importantă parte a manifestărilor dedicate Revoluţiei din 1989 se va desfăşura joi, 20 decembrie, când, de la ora 10, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” va avea loc şedinţa solemnă a Consiliului Local Municipal.
De la ora 11, participanții vor reface traseul străbătut de coloana de manifestanţi între Ceasul Electric şi Unitatea Militară de pe strada Timişoarei. Pe parcurs vor avea loc depuneri de coroane la monumentul din Piaţa Victoriei, la troiţa de la intersecţia străzilor Crişan cu Timişoarei, la ansamblul memorialistic amplasat în parcul din faţa Unităţii Militare, apoi la Cimitirul Ortodox, de pe strada Făgetului, precum şi la Cimitirul Catolic, la mormintele eroilor lugojeni Valentin Rosada, Daniel Brocea și Norbert Pongracz.
De la ora 16, în sala de consiliu a Primăriei vor fi premiați sportivii performeri ai orașului, iar apoi, de la ora 17, este organizată retragerea cu torţe pe traseul Universitatea Europeană Drăgan – Primărie – Podul de Fier – Teatrul Municipal. Manifestările se vor încheia cu un concert de colinde al corului Ion Vidu, dirijat de prof. dr. Lucian Oniţa, în sala mare de spectacole a Teatrului.
În urmă cu 29 de ani, populaţia Lugojului s-a alăturat revendicărilor şi acţiunilor de protest, declanşate cu cinci zile mai devreme la Timişoara. În 20 decembrie 1989, un grup de lugojeni s-a revoltat împotriva regimului de atunci, după modelul locuitorilor de pe Bega şi au pornit din centrul oraşului, de la Ceasul Electric, punct de reper al Lugojului, spre palatul administrativ într-un marş de protest. Pe parcurs grupul s-a mărit, municipiul de pe Timiş devenind astfel al doilea oraş care a avut curajul să se împotrivească conducătorilor şi temutelor organe de forţă din acea perioadă.