Banatul încă se resimte după ninsoarea puternică de sâmbătă! Încă mai există localități fără curent

Codul portocaliu de vineri noapte și sâmbăta trecută a afectat zona Banatului mai mult decât s-ar fi așteptat chiar și cei mai pesimiști oameni. După căderile abundente de zăpadă, multe localități au rămas fără curent electric de duminică, iar marți, problema nu fusese încă rezolvată peste tot! În Caraș-Severin, unele localități încă sunt alimentate prin generatoare.

Dacă pentru Lugoj problema s-a rezolvat la finalul zilei de luni, nu toți bănățenii au fost așa de norocoși. De aceea, marți seara, la ISU Timiș a avut loc o videoconferință cu secretarul de stat din cadrul MAI, Raed Arafat și secretarul de stat din cadrul Ministerului Energiei, Andrei Petrișor Maiorenu. Au participat și cei de la Enel Banat. Concret, prefecții celor două județe, Eva Andreaș (Timiș) și Matei Lupu (Caraș-Severin) au prezentat situația localităților nealimentate cu energie și s-au stabilit măsurile de urgență care trebuie luate din acestă seară, având în vedere scăderea temperaturilor exterioare.

Concret, de marți seara, echipaje al ISU Timiș, IPJ Timiș, Inspectoratului de Jandarmi Timiș efectuează misiuni de patrulare în localitățile nealimentate cu energie electrică, pentru a putea interveni la cazurile de urgență. Primarii localităților puternic afectate au fost anunțați de prezența acestor echipaje, pentru a putea apela la reprezentanții autorităților în caz de probleme. Un exemplu de zonă foarte afectată este cea din nord-estul Timișului, în jurul Făgetului, unde oamenii nu numai că nu au curent, dar nici semnal la telefon!

De altfel, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra a postat marți pe pagina sa oficială de Facebook că se acordă o atenție sporită zonei: „Deoarece în zona Făget nu există nici acum energie electrică în mai multe localități, deci nici semnal de telefonie, am stabilit împreună cu autoritățile din cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență ca Poliția Timiș, Jandarmeria, Ambulanța și ISU Banat să înceapă patrularea localităților cu toate forțele disponibile pentru a putea identifica dacă există persoane care au nevoie de ajutor și nu pot anunța acest lucru. Repet, situația în județ nu este ușoară și sper ca toți să conștientizeze misiunea pe care o au față de cetățeni”, a  precizat Dobra.

Prefectul de Caraș-Severin, Matei Lupu, spune că secretarul de stat Raed Arafat are vești cât se poate de bune pentru județ. După ce i-a prezentat exact situația și criza din unele localități unde oamenii nu au energie electrică de zile întregi, există speranță. „Eu aș vrea ca pentru județul Caraș-Severin până astăzi 80% din probleme să fie rezolvate. Dacă nu au rezolvat-o, vor răspunde și chiar am să discut cu primarii să îi îndemn să meargă în instanță, să ceară despăgubiri. Nu este normal să stăm 60 de ore fără să avem curent. Poate unora care la ora actuală au curent li se pare că au o zonă de avarie. Pentru cei care nu au, este mult mai greu. Pot să vă spun că deja l-am rugat pe domnul Arafat și către noi se vor mai îndrepta încă două generatoare mari și îi mulțumesc pe această cale pentru că fără aceste generatoare, cinci plus cele două care vin, sunt șapte, nu puteam să rezolvăm cât de cât probleme punctuale pentru că e greu cu cinci să rezolvi tot județul, dar măcar am avut comune și localități unde am reușit să dăm cât de cât energie electrică să poată să funcționeze”.

Cele 4 generatoare, primite în sprijin de la inspectoratele județene pentru situații de urgență Gorj, Dolj, Mehedinți și Vâlcea, precum și cel din dotarea inspectoratului cărășean, sunt montate și funcționează în localitățile Valea Pai, Cornuțel Banat, Fârliug, Vermeș și Dognecea.

Școlile, tot închise. Pe stradă e patinoar

De altfel, școlile au rămas închise în județul Timiș pentru a treia zi consecutivă, după decizia inițială de suspendare a cursurilor pentru luni și marți. Partea proastă pentru bănățeni este că dacă duminică și luni troienele și drumurile necurățate erau moi, îmbibate cu apă, de marți, după ce vremea s-a răcit, majoritatea nămeților și a porțiunilor ude de drum au înghețat. Cum și miercuri temperaturile negative persistă, „patinoarul” natural rămâne deschis, iar oamenii merg pe stradă cu grija și teama de a nu aluneca.

De joi, maximele vor mai crește, iar de vineri temperaturile vor deveni pozitive. Sâmbătă începe o perioadă de câteva zile cu ploaie, așadar, cel puțin în Banatul de câmpie, nu vom avea, cel mai probabil, un Crăciun alb, ci unul cu mocirlă, după zăpada topită forțat de ploaie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/