Fășancul „teen spirit” a încheiat sesiunea măștilor, la Moldova Nouă

Anul acesta, la fel ca anul trecut, tradiția Fășancului în orașul de la malul Dunării și-a dovedit continuitatea. Dacă weekend-ul trecut a fost rezervat adulților, localnicii satirizând, prin măștile și costumele viu colorate, atât viața politică, cât și cea socială, Fășancul dedicat copiiilor nu prea a avut parte de aceeași deschidere, în ciuda eforturilor depuse de organizatori.


Programat să se desfășoare în prima zi a acestei săptămâni, „Fășancul teen spirit”, deși a abordat o temă destul de interesantă în acest an, Supereroi vs Răufăcători, nu s-a putut bucura de un public numeros. Doar câțiva părinți i-au încurajat pe cei mici să-și dezvolte creativitatea și să se bucure de surprizele pregătite în acest sens.

Cu mai multe detalii despre cele petrecute la Fășancul copiilor vine Dorin Tismănariu, directorul Casei de Cultură Moldova Nouă, care declară pentru expresdebanat.ro: „În general, asupra Fășancului copiilor trebuie să intervii cu ceva temeinic organizat, căci, altfel, ziua rămâne neremarcată. Eu nu am vrut ca acest lucru să se-ntâmple, însă, din păcate, chiar dacă am făcut toate eforturile de organizare și de promovare, Fășancul copiilor, regăsit sub forma Fășancul în “teen spirit”, nu s-a bucurat în totalitate de reacția pe care o voiam. Și mă refer aici la prezență, nu la starea de spirit. Copiii care au participat au fost entuziasmați la tot ce le-am pregătit, însă mult mai mulți tineri s-ar fi putut bucura în același fel. Până la urmă, și în cazul acestui eveniment, ca și în cazul altora, mi-ar plăcea totuși să se-nțeleagă, încă o dată, faptul că aceste eforturi sunt dedicate comunității și sunt făcute pentru comunitate. Fără participarea activă a oamenilor totul e în zadar…”.

În calitate de organizator, l-am întrebat pe Tismănariu cum a perceput acesta deschiderea față de tot ceea ce a-nsemnat evenimentul Fășancului, la Boșneag, din acest an? Astfel, iată radiografia directorului Casei de Cultură vis-a-vis de acest subiect: „Real vorbind, am avut parte de un început destul de timid, căruia poate că i s-a adăugat și îngrijorarea că vom asista la un nou obicei îndreptat către pierire. Din fericire, cea de-a doua zi a arătat că oamenii din comunitatea noastră pot face Boșneagul să conteze! Și asta pentru că am putut vorbi, din nou, despre o implicare colectivă, extrem de importantă, într-un eveniment de-o așa tradiție. Mai mult de atât, îmbucurător e faptul că mobilizarea de a participa în calitate de “fășanc” a venit din diferite tabere, exact ca-n vremurile de demult. Toți au rezonat cu ideea că acest obicei trebuie să existe în continuare la Moldova Nouă, ca urmare, s-au unit și au arătat cum unitatea poate să aducă lucruri demne de laudă. Personal, cred că toată lumea s-a simțit excelent, de la participanții activi, până la spectatorii prezenți la eveniment sau de pe rețelele sociale, care au urmărit continuu materialele postate”!

Totodată, în legătură cu păstrarea tradiției măștilor viu colorate, menite s-alunge, simbolic, spiritele rele și să declare, oficial, începutul primăverii, Tismănariu concluzionează: „Mă-ntorc la ideea de unitate. Dacă nu vom fi conștienți de importanța ei, nu vom avea nicio șansă de a mai povesti celorlalți despre tradițiile și obiceiurile noastre”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/