Făşanc, în stil popular, la Moldova Veche

Prin dans, muzică și voie bună – așa a fost marcată tradiția Fășancului din acest an în comunitatea sârbă din Moldova Veche.

40 de copii, atât din localitatea aparținătoare orașului Moldova Nouă, cât și din zona Clisurii Dunării, și-au dat întâlnire, luni, 2 martie, la Căminul Cultural din Moldova Veche, acolo unde, în fața părinților, bunicilor, tinerii au demonstrat că alungarea spiritelor rele pentru întâmpinarea primăverii poate fi realizată nu doar prin elemente precum: Nunta și Înmormântarea, ci chiar prin intermediul unui spectacol cultural-artistic.

Îmbrăcați în costume populare sau în ținute specifice mediului rural, având la purtător măști viu colorate, dar și peruci extravagante, protagoniștii balului mascat au încântat publicul prezent la eveniment atât prin dans, muzică, cât mai ales prin intermediul scenetelor.

Dar asta nu e tot. Ținând cont de una din problemele stringente ale societății de astăzi: coronavirusul, micuții au apelat la satiră și ironie, aceștia dând de înțeles că, de fapt, numele temutului virus izbucnit în China provine de la cea mai populară bere din Mexic – una dintre cele mai bine vândute băuturi alcoolice la nivel mondial.

La final, pentru a-i răsplăti cumva pe tineri pentru prestația de pe scenă, Organizația Locală a Uniunii Sârbilor Moldova Veche a pregătit câteva gustări reci și băuturi non-alcoolice, nu de alta, dar micuții chiar aveau nevoie să-și recapete energia.