Fără sărbătoare în oraș! Ruga Lugojeană nu va avea loc pentru prima dată după 27 de ani

Mall 1000x100 untitled design set 970x90 px

Manifestare tradițională a orașului, Ruga Lugojeană, reluată în 15 august 1993, va fi întreruptă în acest an, din cauza pandemiei. Nu însă și tradiția purtării steagului, care reprezintă vechile bresle ale meseriașilor lugojeni. Cum cere obiceiul, steagul cel nou, sfințit în 1999 de părintele Gheorghe Cristescu, va fi adus și purtat cu cinste în fruntea procesiunii care va înconjura, în ziua de Sf. Maria Mare, Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, la slujba hramului acestui lăcaș de cult.

„Anul acesta este o situație mai specială, având în vedere că va trebui să respectăm anumite reguli, la Liturghia pe care o vom săvârși în 15 august, când este hramul bisericii noastre și după tradiție ar fi trebuit să aibă loc și Ruga Lugojeană. Pentru că situația actuală nu permite, doar serviciul religios din prima parte a zilei va avea loc. Slujba de dimineață se va desfășura în aer liber, în curtea bisericii de lângă Școala nr. 3, unde va fi ridicat un altar de vară, pentru a permite prezența credincioșilor, cu respectarea măsurilor de prevenție cunoscute. La ora 9.00 va fi întâmpinarea ierarhului nostru, în persoana Mitropolitului Banatului, Î.P.S Ioan Selejan, urmează apoi Liturghia și spre final înconjurarea bisericii cu steagul breslelor.”, a precizat preotul Cristian Cerbu.

Steagul meseriașilor lugojeni va fi purtat și în acest an de același membru de bază al Corporației Meseriașilor din Lugoj, care are la activ cel puțin 10 astfel de prezențe.

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

„Ca de fiecare dată la Sf. Maria Mare, și în acest vom scoate în oraș steagul care ne reprezintă. Vom fi prezenți la slujba de la biserică cu steagul cel nou, pe care îl avem de mai bine de 20 de ani și îl vom purta în procesiunea de ocolire, cum este tradiția, obicei pe care l-am respectat chiar și în perioada comunistă. Cel care va purta steagul este Alexandru Jilac, de 84 de ani, de profesie mecanic, care face acest serviciu de cel puțin 10 ani. Din păcate, din cauza situației din prezent, nu vom mai putea organiza tradiționala masă a meseriașilor, cu ocazia Rugii Lugojene.”, a explicat Vasile Belințan, președintele Corporației Meseriașilor din Lugoj.

Ruga Lugojeană a mai trecut printr-un moment restrictiv, în 2007, când deschiderea jocului nu a fost făcută de protopopul Lugojul, Ioan Cerbu, cum cere tradiția, respectându-se perioada de doliu, în urma plecării la cele veșnice a Patriarhului Teoctist.

untitled design set 970x90 px