Fără precedent în Lugoj! Inspectoratul Școlar Județean Timiș, dat în judecată de un părinte pentru refuzul transferului unui elev de la o școală la alta

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Un băiețel din Lugoj, elev în clasa pregătitoare, este de mai bine de jumătate de an victima sistemului de învățământ românesc, sistem care de multe ori se dovedește a fi potrivnic exact celor care ar trebui să beneficieze de pe urma lui: copiilor.

Anul școlar 2018-2019 reprezintă o adevărată provocare pentru familia Jurji. Cei doi soți au solicitat, înainte de începutul anului școlar în curs, transferul pentru băiatul lor, elev în clasa pregătitoare, de la Școala Gimnazială Nr. 4, către Școala Gimnazială „Eftimie Murgu”, principalul motiv al deciziei fiind reprezentat de proximitatea domiciliului lor în raport cu școala.

Conform legii, transferul beneficiarilor primari ai educației se face cu aprobarea consiliului de administrație al unității de învățământ la care se solicită transferul și cu avizul consiliului de administrație al unității de învățământ de la care se transferă. În situații excepționale, în care transferul nu se poate face în limita efectivelor maxime de elevi la grupă sau clasă, Inspectoratul Școlar poate aproba depășirea efectivului maxim, în scopul efectuării transferului.

În cadrul Școlii Gimnaziale „Eftimie Murgu”, pentru anul școlar 2018-2019 au fost aprobate 54 de locuri, împărțite în două clase care au fost ocupate integral. Între timp, din clasa prof. înv. primar Dolores Kiss s-au transferat doi elevi către alte unități de învățământ, rămânând astfel două locuri vacante. Cu toate acestea, planurile de școlarizare ale tuturor unităţilor de învăţământ propun 25 de elevi în fiecare clasă pregătitoare, astfel încât pentru un eventual transfer este nevoie acum de o cerere de suplimentare de locuri către inspectoratele școlare județene.

„Povestea a început în septembrie, anul trecut. Am cerut transferul către Școala Gimnazială «Eftimie Murgu» înaintea începerii anului școlar și ni s-a spus că trebuie să înaintăm o cerere către Inspectorat. Ne-am dus acolo pentru a rezolva situația, iar anterior am scris și un mail către ISJ Timiș, explicând, printre altele, că ei sunt cei care ar trebui să apere interesele copiilor, iar eu sunt dispusă să merg până în pânzele albe pentru a rezolva situația copilului meu. Ne-am lovit de un refuz. Am depus apoi un memoriu și la Minister, prezentând toată situația, lucru care a deranjat-o pe doamna inspector general. De la Minister am venit cu o hârtie prin care se explică faptul că transferul se poate realiza cu suplimentare de locuri de către Inspectorat și astfel ne-am întors din nou la ISJ. De atunci, tot cu asta ne luptăm”, explică Alina Jurji, mama băiețelului.

În 8 octombrie, familia Jurji a fost contactată de reprezentații Școlii Gimnaziale „E. Murgu” care le-au comunicat că își pot aduce copilul la școală. Peste alte două săptămâni, părinții au fost din nou contactați pentru a-și retrage băiețelul de la școala din cartierul Cotu Mic.

„Atunci am luat decizia să intentăm proces. Nu pot să îl duc la Școala Nr. 4. Nu am posibilitatea să mă deplasez cu el acolo. Am explicat că eu la Școala Gimnazială «Eftimie Murgu» pot să îl duc, fiindcă aici este aproape de casă. Asta spune legea. Avocata noastră a mai depus o cerere de suplimentare de locuri către Inspectorat, după ce noi am avut deja trei respinse, pe motiv că nu sunt locuri. Din nou am primit același răspuns. Am început procedura legală, iar copilul nostru a primit o ordonanță prezidențială din partea Judecătoriei, pentru a putea merge la școală. ISJ a făcut apel la această ordonanță, contestând-o”, adaugă Alina Jurji.

Muzeul TM

În prezent, familia Jurji are trei procese pe rol, acestea urmând să fie judecate în Tribunal, în luna martie preconizându-se prima înfățișare. Între timp, au mai încercat încă o dată să obțină transferul.

„Noi am depus din nou cerere de transfer către Școala Gimnazială «Eftimie Murgu» și pe perioada vacanței intersemestriale, transfer care ar fi trebuit să se facă în mod legal, fără niciun dubiu din punct de vedere al legii. În mod normal, în vacanțele intersemestriale, transferurile se fac cu aprobarea consiliului administrativ al unității de învățământ unde se dorește transferul. Având nevoie de o suplimentare de locuri, școala a trimis o cerere în acest sens către ISJ Timiș. De la Inspectorat, cererea noastră de transfer nu a venit aprobată, în schimb vineri, chiar înainte de începerea semestrului doi, s-a primit o cerere de transfer avizată și cu suplimentare de locuri pentru un alt băiețel din clasa doamnei Dolores Kiss, acesta având domiciliul în Jabăr. Copilul nostru nu a primit aprobarea transferului, cu toate că locuim în circumscripția Școlii Gimnaziale «Eftimie Murgu». Așadar nu s-a suplimentat locul pentru un copil din circumscripție, ci pentru un copil din altă localitate”, explică mama băiețelului.

Din păcate, situația școlară a băiețelului familiei Jurji rămâne în continuare incertă. Chiar dacă acesta merge la Școala Gimnazială „E. Murgu” pe baza ordonanței prezidențiale, este posibil ca la Școala Gimnazială Nr. 4 să figureze la abandon școlar, din pricina faptului că nu i se aprobă transferul.

„Doamna inspector face lucrurile imposibile pentru ambele școli și nu pot înțelege de ce, din punctul ei de vedere, acest transfer nu se poate face, din moment ce este perfect legal. Unde este dreptatea din moment ce pentru un copil din altă localitate s-a putut face suplimentare de locuri, iar pentru băiețelul meu, nu?”, se întreabă Alina Jurji.

Din păcate pentru familia Jurji, problemele sunt departe de a fi soluționate, procedurile legale fiind deseori greoaie și de lungă durată. Rămâne speranța ca instituțiile abilitate să rezolve această situație să ia decizia corectă în beneficiul elevilor, a căror interese se preconizează că le reprezintă.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/