Fără mânării la alegerile din 2020! Metoda „flotantul”, desființată de liberali!

ben-oni ardelean, alina gorghiu, marilen pritea

PNL vrea să restricționeze votul persoanelor care și-au schimbat reședința, după ce s-a constatat că, în 200 de localități, numărul votanților a oscilat semnificativ: de la 20.000 de flotanți în 2016 la 2.000 în anii următori. USR cere Guvernului să renunțe la propunere.

Senatorul de Timiș Alina Gorghiu susține modificarea articolului din legea electorală prin care se interzice votul celor care au obținut viza de flotant cu mai puțin de de trei luni înainte de alegeri să voteze în localitatea care a eliberat viza. Alina Gorghiu spune că vizele de flotant au fost folosite de unii primari pentru a influența rezultatele și voința electorală a comunității. „MAI a propus trei luni înainte de alegeri pentru ca un cetățean să-și facă viză de flotant și să își exercite dreptul de vot. S-a pornit de la o analiză de după alegerile din 2016. Pe 200 de localități, s-au făcut 20.000 de vize de flotant. În 2017 și 2018 am avut în aceleași localități doar 1.700-2.000 de vize de flotant solicitate. Diferența dintre anul electoral și anii următori este una de la cer la pământ! În principiu, regula este să votezi unde ai domiciliu. Nu vorbim aici de turism electoral, pentru că oamenii respectivi nu au votat de mai multe ori, dar în localitățile mici s-a modificat flagrant voința comunității, candidații la primărie introducând un număr de sute, chiar mii de vize de flotant pentru a-și obține mandatul. Premierul este dispus să negocieze termenul. Nu cu trei luni, poate cu o lună și jumătate, poate cu două luni înainte să obțină viza de flotant. Se vor face discuții în continuare și cu cei de la ONG-uri și cu USR până se ajunge la o soluție.”, a declarat Alina Gorghiu.

Propunerea liberalilor a stârnit reacții din partea useriștilor. Alianța USR-PLUS contestă decizia Guvernului și anunță că va introduce un amendament în acest sens. Bazinul electoral al alianței este reprezentat de tineri și studenți care, dacă nu vor obține viza de flotant până în martie, nu își vor putea exercita dreptul la vot decât în localitatea de reședință de pe buletin. „Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”, scrie în articolul propus de PNL pentru modificarea legii electorale.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/