Fără intabulare, blocul turn rămâne încă o epavă a orașului Moldova Nouă!

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Blocul turn, emblema orașului Moldova Nouă de altădată, arată ca după război. În ciuda eforturilor administrației locale de anvelopare și eficientizare termică a acestuia, în baza unor proiecte pe fonduri europene, edificiul nu respectă toți pașii legali în vederea reabilitării.

Nemulțumirea locatarilor blocului cu 10 etaje a ajuns în biroul primarului Adrian Torma, unde oamenii mai, mai că s-au luat la harță cu edilul pentru situația în care se află aceștia în momentul de față. În consecință, primarul de la malul Dunării a explicat pentru expressdebanat.ro care ar fi pașii de urmat în această situație: „În primul rând, oamenii trebuie să facă asociație de locatari, adică să fie minimum 71 de oameni (jumătate plus unu) pentru ca asociația să fie acceptată, din punct de vedere legal. Instanța le-a dat să-și facă asociații, fără să respecte toți pașii legali. Unul dintre pașii legali este dovada că omul care spune că locuiește, spre exemplu, la etajul 2, apartamentul 8, să demonstreze că este proprietar pe apartamentul respectiv. Dovada proprietății este un extras de carte funciară și, în general, trebuie și cartea blocului. Cartea blocului înseamnă toate apartamentele de la un loc să existe de la baza. Mai mult decât atât, blocul turn a fost al Moldomin-ul și Moldomin S.A. a vândut apartamentele”.


În blocul turn, conform zicalei, „nu se știe cine bea și cine plătește”, adică nu se știe cine este proprietarul apartamentului și cine plătește taxele și impozitele. În acest sens, Torma merge mai departe și adaugă: „unii dintre oamenii din blocul turn, la unele apartamente, real vorbind, nu știi care sunt. La noi, la Taxe și Impozite, lipsesc numere de la anumite apartamente, pe care nu le declară nici Moldomin-ul, dar nici că le declară careva. Cu toate problemele pe cap, căci primarul e, mai degrabă, moașa comunală, nu am avut timp să mă ocup de problema asta cu taxele și impozitele. Ori sunt de la Moldomin și aici nu plătesc nicio taxă, fiind în insolvență, ori sunt oameni decedați și dau o grămadă de bani numai ca să reactualizat situația”.

STPT job 1000x200

Șeful administrației locale de la Moldova Nouă a vrut să-i ajute pe cei din blocul turn, prin înscrierea acestuia într-un proiect european însă „când am constatat că ei nu au intabulări acolo, din start mi-am dat seama că proiectul e ca și pierdut. Un metru dacă nu-l poți dovedi, înseamnă că deja este o problemă”.

La un calcul scurt, „studiul de fezabilitate și cererea de finanțare se ridică undeva la două miliarde de lei. Apoi, pe lângă anvelopare, mai intră și costurile de fum, dacă alegem centrală pe lemne. Pentru costurile de fum și conexiunea până la bloc, Primăria ar mai scoate din buzunar încă 5 miliarde de lei”, subliniază Torma.

În încheiere, edilul trage un semnal de alarmă tuturor celor care doresc să-și anvelopeze edificiile: „Până nu avem asociații de proprietari făcute ca la carte, nu riscăm să pierdem niciun bănuț! Interesul nostru este să câștigăm și să eficientizăm lucrurile”.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/