Fără bani pentru sănătate la începutul lui 2012

spital

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate descriu dificultățile pe care le întâmpină sistemul sanitar la începutul fiecărui an. Aceștia spun că deși pe parcursul anului vin rectificări bugetare, iar spitalele primesc bani, primul trimestru este dificil de trecut.

Pentru Caraș-Severin, fundamentarea bugetului este făcută la minimum la început de an astfel încât serviciile medicale funcționează cu motoarele pe limita de jos. „Pentru repartizarea resurselor pe domenii de asistență medicală s-a pornit de la necesitățile reale exprimate pentru anul 2011, respectiv creșterea numărului de bolnavi în tratament, dar și a costurilor pe fiecare domeniu de asistență medicală”, a spus Mirela Zeman, directorul general al CJAS Caraș-Severin. Suma propusă pentru anul 2012 este de aproape 229 de milioane de lei.

Cea mai mare parte din aceasta se duce în cheltuielile pentru servicii medicale. Cele de administrare a fondului primesc 4,2 milioane, iar cele de asistență socială 4,7 milioane de lei. Potrivit oficialilor de la CJAS, asistența medicală primară a primit într-o primă fază 17 milioane. Sindicaliștii susțin și ei că județul are nevoie de rectificări bugetare, însă și aparatura care există în județ este deficitară. „Este inadmisibil ca o simplă investigație RMN să coste 800 de lei. Prețul este ridicat, trebuie să mai suporte și statul bani din această sumă. Dacă vine un pensionar să plătească 800 de lei, rămâne fără bani din pensie”, spune președintele BNS Caraș-Severin, Nicolae Drăgan.

Oricum, până la o nouă rectificare bugetară, oamenii trebuie să îndure minusurile sistemului sanitar.

Comments

  1. dinescu says:

    sanatatea noastra este de tot rahatul. nu inteleg de ce mai dau bani de la stat. sa ne lase sa murim in strada si gata. si la anul, cu privatizarea sistemului, va fi haos.