Fără autorizație de securitate la incendiu, cu instalații improvizate și fără personal atestat în situații de urgență. Concluziile raportului IGSU la spitalele din Timiș

Șase spitale din județul Timiș funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, arată datele raportului întocmit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare. Pe plan județean, cei de la ISU Timiș au dat peste 80 de avertismente în cadrul controalelor făcute la finalul anului. Legea nu prevede un termen explicit în care deficiențele descoperite să fie remediate. 

Potrivit raportului IGSU din decembrie 2020, în Timiș sunt șase obiective sanitare care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Este vorba despre Spitalul „Dr. Karl Diel” din Jimbolia – Secția de chirurgie-ginecologie, Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj – Secţia ATI, SC Materna Invest SRL – SC Materna Care SRL – Spital Premier, Spitalul Clinic de Urgenţă Pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara – Secţia chirurgie-ortopedie pediatrică şi ATI şi Clinica de pediatrie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara – Secţia ATI și Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.

Sunt mai multe spitale, potrivit acestui raport, în care nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor: Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara – secţia ATI, Spitalul „Dr. Karl Diel” Jimbolia – secţia ATI, Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj – secţiile ATI, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara – Secţia ATI (pacienţi coronarieni/zona tampon pacienţi COVID 19, etaj 2), Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara – saloane ATI.

De asemenea, la Spitalul Județean din Timișoara și la „Louis Țurcanu” nu funcționează instalațiile de hidranți interiori și exteriori de incendiu. Iar la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, cel Județean și Municipalul din Timișoara nu se asigură mentenanța instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor.

Sunt și situații în care căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate sau nu sunt prevăzute cu instalații de iluminat de securitate. În această situație sunt Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara (parţial), Spitalul de Boli Infecţioase (parţial), Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara – secţia ATI, Spitalul Județean Timișoara, Spitalul Municipal – Clinica de Oftalmologie și parțial Clinicile Noi – Secția de Obstetrică-Ginecologie.

Nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență la „Victor Babeș”, Spitalul Orăşenesc Deta, Spitalul „Dr. Karl Diel” Jimbolia, Spitalul „Louis Ţurcanu”, Județeanul și Municipalul din Timișoara.

Tot la Județean, Institutul de Boli Cardiovasculare, „Victor Babeș”, Spitalul CF, Spitalul Orăşenesc Deta, Spitalul „Dr. Karl Diel” Jimbolia, Spitalul Municipal Lugoj, „Louis Ţurcanu”, Spitalul Județean și secția ATI pentru Covid-19 a Municipalului, în urma controalelor s-a descoperit că instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor.

La Secția ATI de la spitalul din Lugoj și la Municipalul din Timișoara, instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat. Iar la Județean, Spitalul de Copii și la cel Municipal din Timișoara nu sunt asigurate condițiile de acces ale autospecialelor de intervenție.

„Aspectele au fost aduse la cunoştinţa conducătorilor unităţilor sanitare în care funcţionează secţii de Anestezie şi Terapie Intensivă, care trebuie să stabilească un plan de remediere a deficienţelor constatate în documentele de control.”, se arată în concluziile raportului IGSU.

În perioada noiembrie-decembrie 2020, inspectorii ISU Timiș au dat 81 de avertismente spitalelor controlate în care au fost găsite probleme în ce privește securitatea la incendii.

„În urma controalelor efectuate la finalul anului 2020 în instituțiile sanitare au fost organizate întâlniri cu factorii responsabili privind identificarea problemelor și a soluțiilor care să conducă la obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu și remedierea în cel mai scurt timp posibil a deficiențelor constatate.”, a declarat Elena Megherea, purtător de cuvânt ISU Timiș.

Legea nu prevede un termen explicit în care să se remedieze aceste deficiențe, a mai spus Megherea.

„Sunt foarte multe deficiențe care sunt identificate și remediate chiar pe timpul controlului. De exemplu, o ușă de acces care este blocată de anumite elemente și pot fi îndepărtate chiar în timpul controlului. Sunt altele care necesită o perioadă mai lungă și atunci se stabilește împreună cu administratorul sau persoana responsabilă din instituția verificată o perioadă rezonabilă în care să se poată încadra pentru remedierea problemelor.”, a explicat Elena Megherea.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/