Terapia intensivă a celui mai mare spital din vestul țării, fără autorizație de securitate la incendiu. Explicația conducerii și planurile administrației cu unitatea sanitară

Potrivit raportului IGSU din decembrie 2020, secția ATI a Spitalului Județean din Timișoara funcționează în prezent fără autorizație de securitate la incendiu. Managerul unității vine cu precizări suplimentare. Potrivit lui Raul Pătrașcu, este vorba doar de secția ATI care este în extindere.

„Autorizația se dă atunci când faci o renovare și o extindere. Având în vedere că noi suntem în curs de extindere, evident că nu avem autorizație de securitate la incendiu pe partea aceea. Vom primi autorizație când va fi gata extinderea.”, a spus Raul Pătrașcu.

Pe de altă parte, Spitalul Județean și Consiliul Județean Timiș lucrează la un proiect prin care să atragă 20 de milioane de euro pe care să îi investească în reparația capitală a clădirii în care funcționează cel mai mare spital din vestul țării.

„Am văzut cu toții ce se poate întâmpla când faci pe bucăți anumite elemente de infrastructură ce țin de sănătate. Dacă inițial era vorba doar de realizarea de rețele interioare noi, ținând faptul că după Colectiv s-au modificat criteriile de autorizare ISU, iar în prezent acea investiție în izolarea clădirii nu mai respectă normele, trebuie realizate investiții majore inclusiv pe partea de izolare termică a clădirii.”, a argumentat președintele CJ Timiș, Alin Nica, intenția administrației județene de a atrage bani prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru reparațiile capitale de la Spitalul Județean din Timișoara.

Potrivit managerului de la Județean, investițiile capitale vor avea în vedere reabilitarea și schimbarea unor întregi sisteme: energie electrică, upgradarea sistemului de termoficare și apă, a sistemului de protecție la incendii pe toată clădirea, de la materiale de protecție din fațada spitalului la instalarea de duze cu gaz inert sau pudră automate.

CITEȘTE ȘI: Spitalul Județean din Timișoara ar putea deveni prima unitate medicală paper-free din țară

„Suntem aproape gata cu studiul de oportunitate pe care îl vom înainta împreună au Consiliul Județean Timiș Guvernului pentru a fi inclus în PNRR și a fi acceptat ca să începem faza de studiu de fezabilitate și licitație pentru proiectare și execuție.”, a explicat Pătrașcu.

Alin Nica estimează că proiectul tehnic ar putea fi realizat până la sfârșitul anului viitor.

„Nu cred că o astfel de investiție va dura mai mult de 1 an și jumătate-2 ani. E adevărat că nu poți să scoți bolnavii de acolo, dar poți să îi iei pe etape, începând de la etajele superioare și să mergi până jos să finalizezi această execuție în doi ani mi se pare un lucru realist. Coroborat cu ce vom face în paralel acolo: noua secție de urgențe, secția de mari arși, conectarea Casei Austriei, a ortopediei și a clădirii existente va eficientiza puțin fluxurile sanitare în clădire, plus că avem în intenție să facem și o nouă parcare care va deservi nu doar Spitalul Județean, ci și întregul cartier.”, a mai spus Nica.

Alte deficiențe descoperite în controalele inspectorilor ISU la Spitalul Județean:

  • nu se asigură echiparea construcțiilor cu instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor;
  • nu funcționează instalațiile de hidranți interiori și exteriori de incendiu;
  • nu se asigură mentenanța instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor;
  • căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare standardizate sau nu sunt prevăzute cu instalații de iluminat de securitate;
  • nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență;
  • instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor;
  • nu sunt asigurate condițiile de acces ale autospecialelor de intervenție.

Spitalul Județean din Timișoara a fost construit în 1974 și și-a început activitatea cu 1.030 de paturi și 13 secții clinice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/