FALS. Pesta porcină NU a ajuns în Mehedinți! Ce fac autoritățile din Caraș-Severin și Timiș?

Directorul Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraș-Severin dă asigurări că pesta porcină NU prezintă pericol în județul Caraș-Severin. Dr. Nicolae Crista susține că zilnic urmărește informarea guvernamentală și neagă ceea ce anunțau unele ziare locale din Mehedinți la finalul săptămânii trecute: un posibil focar la Baia de Aramă.

Deocamdată nu este nimic în Mehedinți, nu este pe această listă a județelor cu probleme, menționează directorul DSVSA Caraș-Severin, dr. Nicolae Crista: „Noi la ora actuală NU avem probleme și cred că în acest an nici nu vom avea. M-a sunat cineva de pe Clisură, că un consilier de nu știu unde ar fi ordonat să taie toți porcii din comuna respectivă. Nu există pestă porcină, nu tăiați, Carașul nu are probleme, Mehedințiul deocamdată nu a fost pe lista din această dimineață, deci mai mult de atât nu pot să spun”, ne-a declarat Nicolae Crista.

Directorul DSVSA ne-a precizat că în Caraș-Severin sunt înregistrate 7 ferme de porci (exploatații comerciale) cu un total de aproape 30.000 de animale, în zonele Oravița (3 ferme), Berzovia (3 ferme: Gherteniș, Fizeș și C+C) și una la Sacu. De asemenea, în evidențele Direcției sunt și aproape 15.000 de gospodării cu o medie de doi porci pe gospodărie.

„De la momentul apariției pestei porcine africane și până în prezent se fac periodic ședințe, informări și dacă ar apărea boala, se iau măsuri radicale. Este în manualul operațional, la Prefectură, noi am spus, există caiet de sarcini, manual operațional prezentat la toate primăriile, cu videoconferință la Prefectură, fiecare primărie este obligată să aibă un teren delimitat cu excavator cu care să se sape gropile în caz de nevoie, deci toată lumea știe exact ce are de făcut”, ne-a mai precizat șeful DSVSA Caraș-Severin. Dr.  Crista a mai adăugat că de anul viitor depinde totul de cetățean de unde cumpără purceii, din ce zonă îi aduce.

„Am spus întotdeauna că informația este importantă, cetățenii să știe zonele cu pericol pentru a nu cumpăra, pot cere avizul nostru și noi vă informăm de unde se pot cumpăra, unde NU sunt zone de focar. Dacă populația județului nu va pricepe lucru acesta, este greu să lucrezi”, a mai spus Nicolae Crista.

Și în Timiș este liniște. Județul nu a fost încă afectat de pesta porcină, însă, potrivit directorului DSVSA Timiș, nici nu s-au luat măsuri speciale. Adrian Radu Popa spune că la nivelul județului există aproximativ 610.000 de porci, dintre care 550.000 în ferme industrializate, iar restul, în gospodăriile oamenilor.

Directorul DSVSA Timiș vorbește însă despre obligațiile medicilor veterinari și ale gospodarilor care dețin porcine: „În perioada 15 octombrie – 15 decembrie anul curent, în județul Timiș, la fel ca în întreaga țară, se desfășoară acțiunea de inspecții sanitare veterinare în exploatațiile nonprofesionale – gospodăriile populației, în vederea identificării animalelor existente și a examinării clinice a acestora.

Importanța acestor verificări obligatorii este extrem de mare, datorită evoluției pestei porcine africane în țară și în țările vecine, proprietarii și deținătorii de animale luând contact direct cu medicii veterinari din fiecare circumscripție sanitară veterinară, iar aceștia din urmă putând actualiza situația circulației și răspândirii efectivelor de animale din județ, precum și estima evoluția acestora pentru următoarele luni. Totodată, nu lipsită de importanță este stabilirea stării de sănătate a acestor animale, precum și instrucțiunile și sfaturile de specialitate care se transmit astfel în mod direct populației. Costurile acțiunii sunt subvenționate de stat”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/