Falimentul i-a trecut din nou companiei Colterm pe la ureche! Problema certificatelor pentru gazele cu efect de seră, rezolvată pe ultima sută de metri! Cu ajutorul Oradei!

Timișoara, mai bine zis Consiliul Local Timișoara, a rezolvat din nou o problemă pe ultima sută de metri, cu metoda deja „brevetată”, și anume, o ședință de îndată. Aleșii locali au votat pentru aprobarea graficului de plăți în vederea achiziției certificatelor de gaze cu efect de seră (EUA), prin care Colterm le va împrumuta de la Termoficare Oradea. Practic, este un angajament al CLT că va plăti Coltermului suma de majorare de capital, cu care societatea timișoreană poate gira plățile către firma din Oradea, căreia îi va plăti certificatele în șase rate. 

Compania locală de termoficare Colterm nu își poate achiziționa aceste certificate singură, deoarece nu poate accesa credite bancare, din cauza datoriilor mari. De aceea, se apelează la ajutorul companiei Termoficare Oradea, una cu o situație mult mai bună, care va achiziționa certificatele de pe bursă.

Ca în fiecare an, marii producători de energie din surse poluante trebuie să se conformeze la normele de mediu, să predea un număr de certificate de CO2. Ca și anul trecut, tot pe ultima sută de metri am reușit și am găsit soluția să luăm certificatele împrumut de la Oradea. Nu are Oradea certificatele, ci le cumpără în numele nostru, ni le livrează nouă și noi ne conformăm legii la sfârșitul lunii. Vom plăti eșalonat în șase rate, conform contractului. Anul acesta contractele sunt și mai scumpe ca anul trecut. Avem de plătit în jur de 31-32 de milioane de lei”, a explicat directorul general al Colterm, Emil Șerpe.

Practic, consilierii locali au votat o garanție că vor plăti suma rămasă din decizia de majorare de capital a Companiei de termoficare Colterm, sumă votată în urmă cu trei ani, destinată cheltuielilor curente. „Avem nevoie de garanția Consiliului Local că ne vor achita la timp diferența de majorare de capital social, în valoare de 40 de milioane. Punem garanție prin hotărârea de Consiliu Local majorarea de capital, și în fiecare lună Primăria ne asigură o rată din majorarea de capital social, pe care noi la rândul nostru o plătim”, a mai spus Șerpe.

Termoficare Oradea vinde de patru ori mai multă energie decât Colterm

Directorul Colterm a explicat și de ce Oradea poate lua certificatele de pe bursă, și Timișoara nu. „Oradea în primele luni ale anului a vândut o cantitate de energie echivalentă cu cantitatea de energie vândută de Colterm tot anul trecut. Termoficarea Oradea are instalată o turbină de energie electrică de 50 de MW. Produc în cogenerare energie termică și energie electrică. Termoficare Oradea este racordată în rețeaua de transport a gazelor și nu plătește taxa de distribuție a gazelor”, este explicația pe scurt a lui Șerpe.

Dacă nu se vota vineri proiectul, Colterm risca falimentul!

Primarul Nicolae Robu a explicat de ce s-a ajuns din nou la o situație rezolvată pe ultima sută de metri. „A fost o înțelegere a Colterm cu BCR, pentru a se prelua aceste certificate. Ne-am bazat pe acest lucru. BCR a avut o ședință de board și nu li s-a aprobat preluarea pentru situația în care suntem noi. Ca și anul trecut, în disperare de cauză, s-a apelat la societatea din Oradea. Dacă nu se aproba proiectul, nu se putea semna contractul. Nesemnându-se, nici cei de la Oradea nu puteau intra pe bursă să ia certificatele. Fără aceste certificate, la sfârșitul lunii nu era altă soluție decât falimentul Colterm, deoarece sancțiunile în acest caz sunt foarte mari”, a precizat Nicolae Robu în plen.

Un astfel de certificat are prețul de 27,5 euro în prezent pe bursă. Proiectul din ședința de consiliu local trecut cu 20 de voturi pentru.

Sursă foto: pentrutimisoara.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/