„Falimentul Colterm este iminent”. Este pe drum o amendă uriașă de 15 milioane de euro

colterm2

Colterm este foarte aproape de a primi o amendă de 15 milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele de poluare aferente anului trecut. „Falimentul Colterm este iminent și depinde de Administrația Fondului de Mediu”, avertizează consilierul local PSD Radu Țoancă.

Semnal de alarmă tras de consilierul local PSD Radu Țoancă. Alesul local spune că este pe drum o amendă uriașă în valoare de 15 milioane de euro după ce compania Colterm nu a cumpărat certificatele de poluare aferente anului trecut. Termenul limită a fost data de 30 aprilie. În aceste condiții, Țoancă spune că societatea de termoficare va intra în faliment.

O nouă amendă istorică pentru administrația Fritz: 15 de milioane de euro! Falimentul Colterm este iminent și depinde de Administrația Fondului de Mediu. O nouă amendă rușinoasă pentru imaginea Timișoarei și fatală pentru sistemul centralizat de termoficare este pe drum spre Colterm! AFM așteaptă confirmarea ANRE privind numărul certificatelor restante și va notifica oficial compania în aceste zile. Cuantumul acestor penalități pentru neachiziționarea, până la data de 30 aprilie, a 153.443 de certificate EUA aferente anului 2021, este de 15 milioane de euro!!! Este al doilea an consecutiv când societatea Colterm primește o astfel de sancțiune financiară de la Administrația Fondului de Mediu (AFM), însă de această dată această amendă poate fi capăt de drum pentru firma timișoreană, condusă spre groapa falimentului de viziunea useristă și managementul oamenilor noi din administrația timișoreană. Evident că amenda nu scutește Colterm de plata (dacă va mai fi cazul!) celor 153.443 de certificate, în valoare de peste 13 milioane de euro”, a afirmat Radu Țoancă.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Consilierul local PSD îi bate obrazul primarului Fritz pentru faptul că mandatul său va fi legat de falimentul companiei Colterm.

AFM va solicita, conform procedurilor legale, falimentul Colterm, pentru că obligația de plată era una curentă și nu una anterioară insolvenței, așa că indiferent de jocurile de imagine la care va recurge cu siguranță primarul Fritz (contestarea amenzii, dar fără șanse reale de anulare; invocarea grelei moșteniri de la administrația Robu; aruncarea vinei pe administratorii judiciari etc.) mandatul său va fi asimilat cu falimentul Colterm, cu frigul din instituțiile și casele din Timișoara în sezonul de iarnă 2021-2022! Pentru ca „tacâmul să fie complet”, din zona Colterm mai vine o veste șocantă: în aceste zile se va mai deschide un dosar penal  în afara celui instrumentat deja de DNA) pentru sustragere de bunuri de sub sechestru, autorii acestei „minunate” fapte fiind persoane din conducerea Primăriei Timișoara și a societății de termoficare”, a precizat Radu Țoancă.

Pe de altă parte, Primăria Timișoara a transmis un comunicat de presă prin intermediul căruia anunță că societatea Colterm va contesta în instanța eventuala amendă și că nu se renunță la eficientizarea sistemului de termoficare.

Potrivit Legii insolvenței, compania are obligația de a achita datoriile curente, de funcționare, făcute după intrarea în insolvență în 26 octombrie. Compania nu are posibilitatea legală de a achiziționa certificatele aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021, respectiv înaintea intrării în insolvență. Colterm a anunțat deja că va contesta în instanță o eventuală amendă, considerând că Administrația Fondului pentru Mediu ar trebui să se înscrie în masa credală cu valoarea certificatelor din perioadă anterioară intrării în insolvență. Primăria Municipiului Timișoara împreună cu societatea de termoficare continuă activitățile de pregătire a viitorului sezon rece, așa cum am anunțat (achiziționarea și stocarea de gaz și cărbune, lucrări de reparații la instalații și cazane, proiectul de retehnologizare și înlocuire a rețelei de conducte, achiziționarea de module termice pentru școli și spitale). De asemenea, primăria continuă demersurile pentru obținerea de finanțare din fonduri PNRR pentru tranziția spre energia verde și producția de energie electrică”, a transmis Primăria Timișoara.

banner 970 x 250