Factură de un miliard de lei la școală! Mai multe unități de învățământ din Lugoj, afectate de dublarea facturilor la gaz și curent

strada lugoj

La nivel național, valoarea facturilor pentru gaz și electricitate a crescut chiar și de patru ori față de cea din decembrie. Situația este similară și la Lugoj, unde atât consumatorii casnici, cât și instituțiile se așteaptă la sume de plată mult mai mari pentru utilități.

Școlile, cele mai afectate

Dacă în cazul unor instituții precum Muzeul de Istorie și Etnografie Lugoj sau Biblioteca Municipală Lugoj situația nu este dramatică deocamdată, unitățile de învățământ nu sunt la fel de norocoase, multe dintre ele primind facturi cu valori cel puțin duble sau chiar triple față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Valoarea facturilor s-a dublat atât la gaz, cât și la curent, chiar mai mult, iar consumul pentru ambele utilități este sensibil egal cu orice altă lună de iarnă. S-au făcut demersuri pentru plafonarea prețurilor, urmează să primim răspunsuri – sperăm pozitive, de la furnizori, mai ales că au bază legala în acest sens”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic „Valeriu Braniște”.

Factură-record la Eftimie Murgu

Facturi cu sume foarte mari la gaz au venit și la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, respectiv 58.000 lei – dublu față aceeași lună a anului trecut, Clubul Sportiv Școlar, cu peste 40.000 de lei sumă totală pentru toate sălile de sport, dar și la Școala Gimnazială „Eftimie Murgu” unde s-a ajuns la suma record de 103.000 lei, adică de trei ori mai mult față de anul precedent. Fenomenul este cu atât mai neașteptat având în vedere că în luna decembrie temperaturile au scăzut rareori sub 0 grade Celsius, iar de sărbători elevii au fost în vacanță, deci consumul a fost mai mic.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Instituțiile lugojene care s-au trezit cu facturi uriașe au luat deja măsuri și au depus documentația necesară pentru compensarea acestora, iar la nivel național coaliția de guvernare a decis plafonarea, de la 1 februarie, a prețului la gaz și energie electrică și creșterea limitei de consum. Pentru IMM-uri, școli, spitale, biserici și industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei pe kW.

Soluții de viitor

Primăria are un plan de eficientizare energetică, astfel încât, pe viitor, instituțiile lugojene să nu se mai confrunte cu astfel de probleme care pun presiune pe bugetul local.

„În bugetul pe anul în curs vor fi alocate sume semnificative pentru întocmirea documentațiilor tehnice necesare pentru eficientizarea energetică a majorității sediilor instituțiilor de învățământ. Anul acesta vor fi deschise măsuri de finanțare – fonduri europene – pentru eficientizare energetică. Având documentațiile tehnico-economice vom putea aplica și noi. Toate sistemele de încălzire vor fi alimentate cu energie electrică, nu cu gaz”, explică primarul Lugojului, Claudiu Buciu.

Amenajarea unui parc fotovoltaic care să deservească nevoile orașului ar fi soluția pentru evitarea costurilor uriașe pentru energia electrică.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/