Facebook exploatează vulnerabilităţile psihicului uman. „Eşti prins într-o buclă a feedback-ului şi a validării sociale“

Primul preşedinte al Facebook transmite un mesaj tulburător în legătură cu reţeaua socială: „Numai Dumnezeu ştie ce le face creierelor copiilor noştri”, potrivit Business Insider, citată de Mediafax.

Sean Parker, primul preşedinte al Facebook, a discutat deschis, în cadrul unei discuţii cu publicaţia Axios, despre pericolele din jurul social media şi modul în care aceste reţele exploatează vulnerabilităţile umane. „Toate aceste aplicaţii, Facebook fiind prima dintre ele, au fost create pe o singură idee: Cum atragem cât mai mult din atenţia oamenilor şi cum consumăm mai mult din atenţia lor?”, spune Parker, care s-a alăturat Facebook-ului în 2004, când FB avea mai puţin de un an de la înfiinţare.

Comentariile acestuia se adaugă unui val de figuri reprezentative din industria hi-tech, care şi-au exprimat îngrijorările cu privire la produsele pe care le-au creat la un moment dat.

„Şi în urma planului de a atrage cât mai mult timp şi atenţie, trebuie să primeşti o mică doză de dopamină din când în când, atunci când cineva îţi dă like sau comentează la o poză sau o postare. Iar această doză de dopamină te va face să mergi mai departe şi să contribui cu mai mult conţinut, iar acest sistem te va acapara… mai mult like-uri, mai multe comentarii”.

Parker a adăugat: „Eşti prins într-o buclă a feedback-ului şi a validării sociale… Este exact genul de idee cu care ar veni un hacker ca şi mine, pentru că exploatează vulnerabilităţile psihicului uman. Inventatorii, creatorii – eu, Mark, dar şi Kevin Systrom pentru Instagram – noi am înţeles aceste consecinţe. Dar am făcut-o oricum”.

Dopamina şi zăhărelul

Nivelul de dopamină din creier influenţează capacitatea de a lua decizii, având un impact direct asupra vieţii de zi cu zi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, citat de BBC News. Dopamina, o substanţă secretată de creier care are un rol important în determinarea dispoziţiei, ar putea avea impact direct asupra vieţii de zi cu zi.

Experimentul realizat de cercetătorii britanici a testat presupoziţia potrivit căreia alternarea nivelului de dopamină din creier afectează procesul analitic de luare a deciziilor.

Astfel, celor 61 de participanţi la studiu li s-au propus 80 de destinaţii de vacanţă, de la Grecia la Thailanda, şi li s-a cerut să le acorde un punctaj al atractivităţii pe o scală de la unu la şase. Prima dată subiecţilor li s-a dat zahăr şi li s-a cerut să se imagineze în respectivele destinaţii. A doua oară, acestora li s-a administrat un medicament L-Dopa, folosit în general în tratamentul persoanelor cu maladia Parkinson pentru a creşte concentraţia de dopamină din creier. S-a constatat că aceia care au avut un nivel ridicat al substanţei au avut aşteptări mai mari când au acordat puncte destinaţiilor de vacanţă şi au ales în consecinţă.

Studiul a confirmat că dopamina are un rol important în proiectarea plăcerii asociate cu diferite momente viitoare. Coordonatorul studiului, Tali Sharot de la Universitatea UCL, a concluzionat că dopamina are un rol important în procesul de luare a deciziilor importante, fie că este vorba de a alege un job sau a întemeia o familie.

„Când luăm în considerare mai multe opţiuni pentru a lua decizii de viaţă, dopamina are un rol important pentru că semnalizează plăcerile asociate cu anumite evenimente posibile în viitor. În funcţie de aceste semnale noi facem anumite alegeri”, a spus Sharot. Acesta a mai afirmat că persoanele dependente – de heroină sau jocuri de noroc – au tendinţa de a supraestima plăcerea pe care ar putea s-o simtă în asociere cu o anumită activitate, pentru că sistemul care le reglează nivelul de dopamină este disfuncţional.

Un altfel de drog!

Studii realizate de cercetătorii britanici şi citate de Mediafax arată că persoanele cu un nivel prea mare de dopamină în creier sunt predispuse la lucruri excentrice. Explicaţia ar fi că acest tip de indivizi ar avea nevoie să resimtă un grad mai mare de plăcere.

Droguri precum cocaina sau ecstasy provoacă eliberarea unui nivel atât de mare de dopamină încât, practic, creierul este inundat în acest hormon. Apare, astfel, senzaţia nesănătoasă de plăcere imensă şi de stare de bine inexplicabilă în cazul consumului de droguri, conform site-ului livestrong.com. Nivelul crescut de dopamină produce şi stări de agresivitate, impulsivitate şi nelinişte, potrivit experţilor. Consumatorii de droguri sunt, astfel, predispuşi la acte de violenţă şi la alte comportamente ilegale. În cazurile extreme, pentru a reduce nivelul de dopamină, medicii administrează pacienţilor antipsihotice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/