Face bine inimile copiilor. Povestea lui Laurențiu Brăescu, tânărul chirurg de la Clinica de cardiologie pediatrică din Timișoara

laurentiu braescu

La 32 de ani, Laurențiu Brăescu este unul din cei doi chirurgi care operează pe cord copii în recent deschisa clinică de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, Laurențiu Brăescu s-a specializat în chirurgie cardiovasculară și de trei ani se pregătește intens, alături de colegii din echipa de la Institut, ca să poată profesa în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. 

De loc din Bucovina, Laurențiu Brăescu a știut încă din liceu că vrea să urmeze Medicina. S-a mutat la Timișoara să studieze la universitate și apoi și-a ales specializarea chirurgie.

„Mama mea e asistentă medicală. Presupun că mă mai ducea pe la spital în perioada aia. Țin minte când mă întrebau, de la grădiniță, ce vrei să te faci când vei fi mare: medic! Deja din liceu am știut că vreau să fac Medicina, mai târziu am știut că vreau să mă fac chirurg. Tatăl meu avea o firmă de construcții, mai mergeam să lucrez cu el și tot timpul îi spuneam că nu vreau să lucrez cu mâinile, nu vreau să mă rănesc, vreau să operez. Asta am știut tot timpul. Am știut că vreau să mă păzesc. Iar apoi, că am ajuns aici să fac chirurgie cardiacă… cred că a fost ceva divin, de sus.”, a declarat Laurențiu Brăescu, medic specialist în chirurgie cardiovasculară la Institutul de la Pădurea Verde și asistent universitar la UMF.

Conexiunea cu chirurgia cardiacă pediatrică i-a fost facilitată de medicul Marian Gașpar, șeful Secției de chirurgie cardiacă de la Institutul de Boli Cardiovasculare. Începuturile sunt de acum trei ani, trei ani în care tânărul medic s-a specializat, alături de ceilalți colegi din clinică, în Irak, Italia, la Târgu Mureș și București.

whatsapp image 2022 04 21 at 10.24.12

„M-a întrebat dacă vreau să fac parte dintr-un nou proiect, avem de gând să deschidem o secție. Am luat-o ca pe o provocare. În luna mai se fac trei ani de când mă duc la București lunar, în misiuni organizate de grupul San Donato de la Milano. Eu când am luat contactul cu partea pediatrică – și țin minte la început când am mers la Târgu Mureș a fost chiar cu nou-născuți -, atunci da, a fost un șoc. Mai ales că aveam și eu acasă un copil mic, șocul a fost destul de mare. Cel mai important este momentul diagnosticului și apoi să fie direcționați la timp spre noi pentru a fi operați. Urmează intervenția chirurgicală care este foarte importantă, e vorba de tehnici care sunt destul de noi pentru noi, dar suntem într-o curbă de învățare, apoi cel mai și cel mai important, mai ales la copiii mici, terapia post-operatorie.”, a mai spus Brăescu.

„E mult mai greu să operezi și să urmărești un copil decât un adult”

Până la deschiderea compartimentului din Timișoara, în România se operau copii cu probleme la inimă doar în București, Cluj, Iași și Târgu Mureș. Anual, în țară se nasc până la 1.300 de copii bolnavi care au nevoie de intervențiile medicilor. La Timișoara, ținta medicilor este să opereze 100 de copii cu boli de inimă într-un an.

„Nu te detașezi total niciodată. Nu cred că pot să mă detașez de viața pe care o am în spital. Telefonul sună tot timpul, mă gândesc la copii. Nu pot să fiu altă persoană. Eu nu mă pot detașa total. Chiar vreau să fiu implicat. (…) Nu aș face altceva, dar e foarte greu. Am și eu băieți, nu știu dacă le-aș spune să se apuce de asta. Mai mult sunt plecat de acasă. Poate dacă aș fi făcut chirurgie pentru adulți… intri în sală, pleci acasă.

whatsapp image 2022 04 21 at 10.24.11 (1)

Ceea ce facem noi e total diferit. Trebuie să cunosc, să văd mai multe stiluri de operație. Partea congenitală necesită un angajament foarte mare din partea celor care o fac. E mult mai greu să operezi și să urmărești un copil decât un adult. Un copil poate sta în terapie intensivă și 3 luni. Necesită implicare. Și emoțională, foarte multă.”, a mai spus Laurențiu Brăescu.

CITEȘTE ȘI: Primele operații pe cord la copii făcute la Timișoara, după 20 de ani de la sistarea lor

De la deschiderea Compartimentului de Cardiologie Pediatrică din Timișoara, la mijlocul lunii martie, aici au fost operați cinci copii. Secția este dotată la fel ca cele din străinătate, de la condiții de cazare până la aparatură. De specializare continuă au parte atât chirurgii, cât și anesteziștii, cardiologii pediatri și asistentele care deservesc departamentul.

Foto principală: Facebook/Marian Gaspar

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/